Kulinarne Rozgrywki Blogerów są kolejnym ważnym wydarzeniem związanym z dwudziestoletnią obecnością urządzenia Thermomix ® na rynku polskim. W rozgrywkach wzięły udział blogerki kulinarne z całej Polski, które miały możliwość przygotowania potraw w urządzeniu Thermomix ®. Kreatywnością i kulinarnym kunsztem zaskoczyły jurorów. Zwycięzcę rozgrywek wyłoniło jury w składzie: Szef Kuchni Jan Kuroń, Szef Kuchni Michał Bryś oraz Redaktor Naczelna magazynu "Kuchnia" Ewa Wagner.

Zapraszamy do zapoznania się z sylwetkami uczestników konkursu oraz jury.

Uczestnicy

Uczestnikami Kulinarnych Rozgrywek Blogerów są osoby gotujące z zamiłowania oraz aktywnie prowadzące blogi kulinarne. Z podziwem przeglądaliśmy kulinarne poczynania wielu kandydatów, zapoznaliśmy się z ich blogami, vlogami oraz szerszą przestrzenią społecznościową, na łamach której dzielą się swoimi kulinarnymi dokonaniami. Spośród 50 blogerów wyłoniliśmy szczęśliwą ósemkę, która w sobotę 24.10. przystąpi do Kulinarnych Rozgrywek Blogerów.

Czosnek w Pomidorach

Anna Kosterna - Kaczmarek

Cooking for Emily

Dorota Sępkowska

Kuchenne Wariacje

Magdalena Romek

Niezły Młynek

Katarzyna Kłos

Dziękuję Było Pyszne

Karolina Janeczek

Spektrum Smaku

Carolina Báthory Zajkowska

Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Nina w kuchni

Nina Andrzejak

Jury

Ze względu na jubileusz Thermomixa w Polsce oraz wagę jaką przykładamy do Kulinarnych Rozgrywek Blogerów, o ocenę dań postanowiliśmy poprosić znane postacie kulinarnego świata.

Michał Bryś

Szef Kuchni

Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach świata takich jak: De Librije w Zwolle, The Ledbury w Londynie, Geranium w Kopenhadze, The Harwood Arms w Londynie oraz Atelier Amaro w Warszawie. Gastronomię ma w genach. Jego pradziadek, jeszcze przed wojną, miał restaurację na Śląsku. Sam prowadzi restaurację L’enfant Terrible na warszawskim Starym Mokotowie, która otrzymała wyróżnienie 2 Czapek od Gault & Millau, tytuł „Knajpy Roku 2014”, pierwsze miejsce w rankingu najlepszych restauracji 2014 roku wg Krytyki Kulinarnej, a także nagrodę magazynu Warsaw Insider - Best Newcomer 2014. Po roku od otwarcia restauracji jej Szef Michał Bryś otrzymał tytuł „Szef Jutra Gault & Millau 2015”.

Ewa Wagner

Redaktor Naczelna magazynu "Kuchnia"

Z branżą medialną związana od 1991 roku. W dotychczasowej karierze była m.in. redaktor naczelną  „Świata Kobiety” i „Pani Domu”. Pracowała także w miesięczniku kulinarnym „Moje Gotowanie”. W latach 2009-2012 była naczelną miesięcznika „Olivia”.

Jan Kuroń

Szef Kuchni

Doświadczenie zdobywał w restauracjach w Polsce oraz na świecie (Hiszpania, Włochy, Chorwacja, Wielka Brytania). Szkolił się w prestiżowej francuskiej szkole Le Cordon Bleu oraz w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Jest ekspertem kulinarnym portalu Onet.pl i współautorem książki kulinarnej „Księga Szefów Kuchni”, w której swoje przepisy zaprezentowało 16 najlepszych szefów kuchni w Polsce. Promuje polskie, regionalne produkty, ceni sezonowość, zdrowe odżywanie i tryb życia, kreatywność w kuchni i szanuje tradycję kulinarną.

Informacje dotyczące konkursu

Tematyka kulinarna

Wytrawne / słodkie sezonowo

Podczas rozgrywek uczestnicy przygotowali potrawy z określonych składników.
Były one oparte na dostępnych w tym sezonie warzywach, owocach a także świeżych ziołach i przyprawach.

I tura - Potrawy wytrawne
Po zakończeniu I tury została wyłoniona czwórka uczestniczek, które zakwalifikowały się do II tury.

II tura - Potrawy słodkie
Finałowa czwórka przygotowała słodkie potrawy.

Miejsce Rozgrywek Kulinarnych Blogerów

Kulinarne Rozgrywki Blogerów odbyły się na warszawskiej Woli w studio kulinarnym Miód Malina, które zostało zaaranżowane, tak aby uczestniczki rozgrywek mogły swobodnie tworzyć swoje dania, a jury miało możliwość oceny i wyboru najlepszej potrawy. Każda z uczestniczek konkursu mogła korzystać z dobrze wyposażonego stanowiska pracy oraz urządzenia Thermomix ®.

Finalistki

Podczas trwania pierwszej tury konkursu, jury bacznie obserwowało poczynania wszystkich uczestniczek Rozgrywek. Podczas degustacji każda  osoba uzyskała rzetelną i profesjonalną ocenę oraz wskazówki. Następnie jury ogłosiło swój werdykt: do drugiego etapu Kulinarnych Rozgrywek Blogerów Thermomix ® zakwalifikowały się:

Anna Kosterna – Kaczmarek / Czosnek w Pomidorach
potrawa: dyniowe tagliatelle w sosie serowo – śmietanowym

Katarzyna Kłos / Niezły Młynek
potrawa: burgery z indyka z miętą

Karolina Janeczek / Dziękuję Było Pyszne
potrawa: pierogi dyniowe z chimichurri

Dorota Sępkowska / Cooking For Emily
potrawa: frytki z warzyw korzeniowych z tahini

Zwyciężczyni

Zwyciężczynią Kulinarnych Rozgrywek Blogerów została Anna Kosterna - Kaczmarek, reprezentująca blog: Czosnek w Pomidorach. Wygrana potrawa przygotowana przez blogerkę, to ciasto czekoladowe z chili. Serdecznie gratulujemy.