Domowa piekarnia

Domowe pieczenie chleba

Chleb prosto z domowej piekarni Thermomix®

Pachnący, z chrupiącą skórką, miękki w środku – domowy chleb dla wielu z nas jest symbolem bezpieczeństwa i rodzinnego domu. Nic więc dziwnego, że pozostając w izolacji spowodowanej pandemią koronawirusa, wielu z nas postanowiło zmierzyć się z tematem wypieku domowego pieczywa. Ta umiejętność nie wymaga tajemnej wiedzy i niezwykłych umiejętności, ani nawet deficytowych w tej chwili drożdży. Na platformie Cookidoo® znajdziecie wiele przepisów na pyszne, domowe pieczywo, które bez trudu przygotujecie w urządzeniu Thermomix®. Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, kiedyś był podstawą wyżywienia, ale i dziś bez niego nie wyobrażamy sobie codziennych posiłków. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pieczenie chleba było rutynową czynnością na wielu polskich wsiach. Porzucono ją wraz z postępującą mechanizacją rolnictwa i rozwojem przemysłu spożywczego. Zapomnieliśmy, jak smakuje prawdziwy, domowy chleb. Ten z wielkich piekarni, choć ładnie wygląda, nie przypomina w smaku wiejskiego, domowego pieczywa. Warto więc spróbować przygotować go samodzielnie, zwłaszcza że mamy wpływ na składniki, których użyjemy do swojego chleba. Nie będzie w nim sztucznych spulchniaczy, konserwantów czy barwników. Pamiętajmy, aby wybierać dobrą i wartościową mąkę ze sprawdzonego źródła. Dzięki niej nasz chleb będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Chleb bez drożdży też smakuje
Nikt nie przypuszczał, że w obecnej chwili drożdże staną się towarem deficytowym – zarówno świeże, jak też suche. Czy można upiec chleb, nie mając tego składnika? Oczywiście, że tak! Specjalistki ds. przepisów kulinarnych Vorwerk opracowały właśnie kolekcję „Domowa piekarnia II”, w której znajdziecie przepisy na różnego rodzaju wypieki słodkie i wytrawne, także bez użycia drożdży. Wystarczy proszek do pieczenia, by cieszyć się własnymi bułkami, lub soda oczyszczona,  lub by upiec tradycyjny, irlandzki chleb, zwany właśnie soda bread. Na platformie znajdziecie także inne przepisy na wypieki bez drożdży, jak choćby ziemniaczane podpłomyki, farinatę – włoski placek z ciecierzycy czy wytrawne orzechowe scones.

Zakwas ma wielkie oczy
O zakwasie słyszeliście wystarczająco dużo, by zacząć się go bać i nigdy nie spróbować go przygotować we własnej kuchni. To błąd! Dzięki urządzeniu Thermomix® bez wysiłku zrobicie zakwas żytni na chleb, kierując się przepisem, który dostępny jest na platformie Cookidoo®. Pamiętajcie, by zastosować się do wskazówek opracowanych przez specjalistkę ds. przepisów kulinarnych Vorwerk:
•    Do przygotowania zakwasu nie nadaje się chlorowana woda bezpośrednio z kranu. Taką wodę należy uprzednio przefiltrować, przegotować i ostudzić albo użyć butelkowanej wody źródlanej.
•    Zamiast ziaren żyta do przygotowania zakwasu można użyć gotowej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej, typ 2000) lub mąki żytniej niższego typu, np. typu 720, znanej inaczej jako mąka żurkowa lub pytlowa.
•    W aktywnym, pracującym żytnim zakwasie chlebowym wyraźnie widać pęcherzyki gazu, dzięki którym znacząco zwiększa on swoją objętość.
•    Po 10 dniach przechowywania w lodówce zakwas należy wyjąć i dokarmić 100 g mąki żytniej razowej i 100 g wody. Aby uzyskać ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, należy odpowiednio zwiększyć ilość mąki i wody oraz pamiętać, by 1-2 łyżki zakwasu odłożyć do słoika i odstawić do lodówki. Ta część zakwasu posłuży jako baza do kolejnego zaczynu.

Własny chleb – to możliwe!
Jeśli macie już gotowy i pracujący zakwas, możecie zabrać się za przygotowanie własnego, domowego chleba. Jeśli boicie się, że nie dacie rady wyrobić ciasta – zdajcie się na Thermomix®, zrobi to świetnie za was i w dodatku tak szybko, że domowe pieczywo możecie piec codziennie. Pamiętajcie jednak o zasadach, które ułatwią wam przygotowanie chleba na zakwasie:
•    Zamiast ziaren żyta do przygotowania zaczynu można użyć mąki żytniej razowej w ilości odpowiadającej wadze ziaren.
•    Zaczyn na bazie zakwasu żytniego jest gotowy do pieczenia chleba po około 8-12 godz. od wymieszania z mąką i wodą, kiedy podwoi swoją objętość. Jeśli zacznie opadać, znaczy to, że już traci właściwości spulchniające - chleb upieczony na bazie takiego zaczynu może mieć bardziej zbitą konsystencję i kwaśniejszy smak.
•    Chlorowana woda pobrana bezpośrednio z kranu może negatywnie wpłynąć na smak chleba. Taką wodę należy uprzednio przefiltrować, przegotować i ostudzić albo użyć butelkowanej wody źródlanej.
•    Przed dodaniem zaczynu do ciasta właściwego należy pamiętać, by 1-2 łyżki zakwasu odłożyć do słoika i odstawić do lodówki. Ta część zakwasu posłuży jako baza do kolejnego zaczynu.
•    W przypadku pieczenia chleba na młodym zakwasie może być konieczne dodanie niewielkiej ilości drożdży do ciasta, aby przyspieszyć wyrastanie bochenków. Kilkutygodniowy, regularnie używany zakwas takiego dodatku już nie będzie wymagał.
•    Czas, potrzebny na wyrośnięcie ciasta chlebowego, jest zależny od mocy zakwasu i od tego, czy do ciasta zostały dodane drożdże. Kilkudniowy zakwas może potrzebować więcej czasu na spulchnienie ciasta niż kilkutygodniowy. Ciasto chlebowe jest odpowiednio wyrośnięte, kiedy podwoi objętość.
•    W zależności od przepisu zamiast ziaren pszenicy, orkiszu lub żyta do przygotowania ciasta na chleb można użyć mąki pszennej razowej, orkiszowej razowej lub żytniej razowej w ilości odpowiadającej wadze ziaren (mąka razowa bywa inaczej nazywana mąką pełnoziarnistą).
•    Do pieczenia chleba żytniego najlepiej nadają się formy keksowe wykonane z grubszej stali nierdzewnej, z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Takie formy równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu bochenki pieką się tak samo z każdej strony. Warto również pamiętać, że zakwas chlebowy może wchodzić w reakcję z formami wykonanymi z aluminium. Chleb pieczony w formie keksowej należy z niej wyjąć i studzić na kratce.
•    Wrzucone do piekarnika kostki lodu mają za zadanie wytworzyć parę w jego wnętrzu. Dzięki parze chleb lepiej wyrasta w czasie pieczenia i ma bardziej chrupiącą skórkę. Zamiast lodu można użyć butelki ze spryskiwaczem - należy wtedy spryskać wodą ścianki i dno piekarnika. Nie należy pryskać na grzałkę!
Zamiast kostek lodu na dno piekarnika lub na blachę do pieczenia można również wlać pół szklanki wody.
•    Aby sprawdzić, czy chleb jest wypieczony, należy postukać w jego spód. Prawidłowo wypieczony bochenek powinien wydać głuchy dźwięk. Jeżeli chleb od spodu jest niedopieczony, należy dopiekać go jeszcze 5-10 min.

Mam drożdże i nie zawaham się ich użyć!
Udało się wam zdobyć drożdże świeże lub suche w warzywniaku na rogu , albo wylicytowaliście je na platformie sprzedażowej? Na drożdżach, prócz słodkich ciast, chałek, drożdżówek i bajgli, możecie przygotować też chleb. Polecamy wam m.in. przepisy na chleb pszenno-żytni na drożdżach, chleb cebulowy z wędzonym serem, chleb pszenny tostowy, a także uroczy chleb czworaczek, którego smak uszlachetnia dodatek żytniego zakwasu chlebowego. Znajdziecie wiele innych ciekawych przepisów, wpisując w wyszukiwarkę na Cookidoo® hasło „chleb, drożdże”. Pamiętajcie, że:
•    Świeże drożdże można zastąpić drożdżami suchymi (znane są również jako drożdże instant). Należy wówczas zamiast 10 g świeżych drożdży dodać 1 łyżeczkę drożdży suchych (w wielu przepisach 25-30 g drożdży świeżych może być zastąpionych przez 1 opakowanie 7-8 g drożdży suchych). Jeżeli do przygotowania ciasta zostaną użyte suche drożdże, może być konieczne wydłużenie czasu wyrastania nawet do 2 godz.
•    Uformowany bochenek można pozostawić w specjalnym koszyczku do wyrastania i przełożyć na blachę do pieczenia tuż przed włożeniem do piekarnika. Ułatwi to zachowanie kształtu chleba podczas wyrastania.
•    Aby sprawdzić, czy chleb jest wypieczony, należy postukać w jego spód. Prawidłowo wypieczony bochenek powinien wydać głuchy dźwięk. Jeżeli chleb od spodu jest niedopieczony, należy dopiekać go 5-10 min. Chleb należy studzić na kratce.

Co zrobić, by upieczony chleb pozostał długo świeży i smaczny?
Przechowujcie go w miejscu zapewniającym dostęp powietrza i łatwe odprowadzanie wilgoci. Doskonale sprawdzi się w tym celu lniana ściereczka lub tradycyjny chlebak. Pieczywo wolniej wysycha i czerstwieje, podobnie jak domowy piernik, jeżeli przechowuje się je w towarzystwie połówki jabłka. Dobrą metodą na przedłużenie trwałości chleba jest jego mrożenie. Należy wówczas świeży, ale całkowicie ostudzony, chleb zapakować w foliową lub papierową torebkę i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy wypakować chleb z worka lub torebki i odstawić na kilka godzin  w miejsce ze swobodnym dostępem powietrza, w temperaturze pokojowej. Rozmrożony chleb będzie smakować jak świeży. 



Przejdź do Cookidoo®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.