Historia tortów

w urządzeniu Thermomix®

Nie ma urodzin bez tortu! Żadna ważna okazja nie może obejść się bez tortu, także 25 urodziny Vorwerk Polska! Z tej okazji przepisem na jubileuszowy tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami podzielił się w książce „Pyszne historie” Dyrektor Generalny Wojciech Ćmikiewicz. Celebrowanie ważnych wydarzeń jak urodziny, chrzciny, komunie i wesela nie może obyć się bez tego ciasta. Poznajcie historie najsłynniejszych tortów.

Tortowe królowe

Już starożytni Grecy uważali tort za wyjątkowe ciasto i przygotowywali je na specjalne okazje np. na święto Artemidy, bogini łowów. Pierwsze torty robiono z ciasta chlebowego ze świeżymi i suszonymi owocami, bakaliami i miodem. Wypieki miały kształt koła, które symbolizuje cykliczność życia i sił natury. Jednak to Włochów uważa się za twórców nowożytnych tortów. Im zawdzięczamy przekładanie kolejnych warstw ciasta słodką bitą śmietaną lub kremami i dekorowanie wierzchu ciasta wyrafinowanymi ozdobami. Polacy poznali torty w XVI wieku dzięki królowej Bonie, która sprowadziła na królewski dwór włoskich kucharzy znających się na przygotowywaniu deserów i słodkich wypieków. Potężni magnaci i bogaci mieszczanie pokochali ten rodzaj wykwintnego ciasta i przyczynili się do jego popularności nie tylko w Polsce. Jedną z najsłynniejszych miłośniczek tortów była królowa Francji Maria Antonina. Torty, które zamawiała były arcydziełami sztuki – ozdobione kompozycjami z kwiatów, owoców lub scenkami rodzajowymi z marcepanu, czy cukru zapierały dech w piersiach gościom przybyłym na królewskie uczty. Maria Antonina przeszła do historii zalecając głodującym i protestującym paryżanom, by – skoro nie mają chleba – jedli ciastka. Niektórzy historycy sugerują, że miała na myśli torty.

Cukiernicze dzieła sztuki

Torty bywają bardzo różne, ale wszystkie komponowane są według identycznych zasad. Blaty ciasta biszkoptowego lub kruchego (mogą być też smakowe – czekoladowe, makowe, kawowe, kakaowe) nasączane są alkoholem lub innym płynem (sokiem, herbatą, kawą) i przekładane różnego rodzaju masami – od bitej śmietany, przez kremy maślane, dżemy po budyniowe, a całe ciasto jest dekorowane i ozdabiane w różny sposób. Ozdobami mogą być świeże owoce, figurki z masy cukrowej, dekoracje z bitej śmietany, cukrowe lub marcepanowe kwiaty. Sposobów na dekoracje jest mnóstwo, tu ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia cukiernika. Klasyczne torty mają kształt koła lub prostokąta, ale coraz więcej cukierni proponuje torty 3D o fantazyjnych kształtach. Tort truskawka, tort serce, tort samochód, tort damska szpilka lub torebka, tort latarnia morska, czy tort bohater dziecięcej kreskówki już nikogo nie dziwi. Na wesela przygotowuje się zaś torty piętrowe, wyeksponowane na specjalnych platformach – od największej do najmniejszej, a górny tort ozdabia się figurkami państwa młodych lub inną ślubną dekoracją. Artystyczne torty powstają w specjalnie dedykowanych pracowniach i kosztują fortunę.

Przejdź do Cookidoo®

Sławne torty

Są jednak torty znane na całym świecie, których sława nie przemija mimo upływu lat. Stworzyli je niegdyś wielcy cukiernicy, a ich słodkie dzieła trafiły „pod strzechy”. Wiele tych tortów przygotujemy bez wysiłku w urządzeniu Thermomix®. Na platformie Cookidoo® znajdziecie mnóstwo tortowych inspiracji. Macie do wyboru tyle przepisów na torty, że starczy na wiele miesięcy codziennego świętowania. Proponujemy poznać najsłynniejsze tortowe klasyki. 
Pavlova to jeden z najbardziej znanych tortów. Po raz pierwszy przygotowano go w 1926 roku w Nowej Zelandii dla słynnej, rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej, która występowała w Wellington. Biszkoptowe ciasto zastąpiła tu beza, która swym wyglądem miała nawiązywać do lekkiej, tiulowej spódnicy tancerki. Na platformie Cookidoo® znajdziecie kilka wersji tego tortu. Zachwyci was pavlova z truskawkami, pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami i pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnym. Innym bezowym wypiekiem jest tort dacquoise z daktylami.
Jednym z najsłynniejszych klasyków jest tort Dobosza, stworzony przez węgierskiego cukiernika Josefa Dobosa. Ciasto składa się z cieniutkich blatów przełożonych maślano-czekoladową masą, wierzch pokryty jest karmelem. Tortem zachwycał się austriacki cesarz Franciszek Józef i jego żona Sissi. Kolejnym klasykiem jest tort szwarcwaldzki łączący smaki wiśni i czekolady. Tort nazywany jest też „czarnym lasem”. Wymyślił go w XIX wieku niemiecki cukiernik Erwin Hildenbrand. Najbardziej znanym wiedeńskim tortem jest natomiast tort Sachera – puszysty, czekoladowy wypiek z dodatkiem konfitury morelowej, oblany czekoladą. 
W Polsce niesłabnącą popularnością cieszy się tort Marysieńka, który swoją nazwę zawdzięcza ukochanej żonie króla Jana III Sobieskiego. Królewskie połączenie biszkoptu czekoladowego, bezy z orzechami z kremem budyniowym przygotujemy z łatwością w urządzeniu Thermomix®. 

Świętujemy!

Jeśli nie macie ochoty na klasyczne torty to na platformie Cookidoo® znajdziecie też inne, zgodne z najnowszą modą i trendami. Przepyszny tort czekoladowy z lustrzaną polewą (mirror glaze), który wygląda jak z najlepszego cukierniczego atelier, zrobicie sami we własnej kuchni w urządzeniu Thermomix®. Na Cookidoo® znajdziecie wiele przepisów na modne ostatnio torty „nude”, czyli z widocznymi warstwami. Zachęcamy do zapoznania się z kolekcją „Domowe torty” – szczególnie polecamy tort brownie z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną oraz tęczowy tort z lizakami, który świetnie nadaje się na urodziny nawet tych trochę starszych jubilatów, tęskniących za smakami dzieciństwa. Miłośnikom instagramowych zdjęć z pewnością spodoba się bardzo fotogeniczny sernik straciatella z malinami (Charlotte russe), czy anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami. Przepisów na celebrowanie urodzin nie brakuje. Zatem do dzieła! Wszystkiego słodkiego z okazji 25. lat Vorwerk Polska!

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.