Inspirujący temat: borówki

Drobne, intensywnie granatowe, prawie czarne borówki właśnie dojrzewają. Niestety sezon na nie szybko się kończy, więc trzeba się pospieszyć, by wykorzystać je w letniej kuchni. Za to dostępne przez cały rok są borówki amerykańskie. Owoce obu gatunków są nie tylko pyszne, ale też zdrowe i świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów.

Idziemy na jagody W zależności od regionu nazywane są jagodami, brusznicami, czernicami. Należą do jednych z najbardziej ulubionych owoców lata. O wyprawach na jagody powstały piosenki (każdy zna z dzieciństwa: „Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,/ Mieszkamy w lasach zielonych, zielonych,/ Oczka mamy czarne, buźki granatowe,/ A sukienki są zielone i seledynowe”). Niektórzy zaczytywali się w wierszowanej baśni Marii Konopnickiej „Na jagody” śniąc o spotkaniu z Jagodowym Królem. W Polsce wyprawy do lasu na jagody nie są zabronione, należy jednak te owoce zbierać ręcznie bez użycia narzędzi, które mogłyby uszkodzić delikatne krzaczki. Trzeba też pamiętać, żeby nie jeść jagód prosto z krzaczka, ponieważ brudne owoce mogą być źródłem chorób pasożytniczych np. bąblowicy przenoszonej przez lisy.

Zdrowie z borówek Jagody, ale także borówki amerykańskie nie tylko są smaczne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych – poprawiają pamięć, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wspomagają wzrok i działanie układu pokarmowego. Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy podawane są na kaszel i przy zatruciach pokarmowych. Borówki są źródłem witamin C, A, E i antyutleniaczy oraz dobroczynnego błonnika. Jagody i borówki amerykańskie najlepiej smakują świeże, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki. Dzieciom smakują przygotowywane z nich zupy, kompoty i soki. Można też mrozić surowe owoce. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i właściwości.

Borówkowe inspiracje Na platformie Cookidoo® znajdziecie mnóstwo borówkowych inspiracji na desery, ciasta, napoje i śniadania. Wszystkie przepisy bez wysiłku przygotujecie w urządzeniu Thermomix®. Począwszy od klasycznych, drożdżowych jagodzianek przez lekkie ciasto „Jagodową piankę”, tort biszkoptowy z masą mascarpone i jagodami po galette z borówkami. Spróbujcie też pysznego, domowego jogurtu z borówkami, smoothie bowl z borówkami i morwą, smoothie z truskawek, malin i borówek, a także puddingu chia z galaretką borówkową i owsianki kokosowej z malinami i borówkami. Z pewnością zachwycicie się nietypową przekąską – kulkami owsianymi z burakiem i borówkami lub jagodowym frappuccinno, idealnym na gorące dni. Ruszajmy więc na jagody, jeśli nie do lasu, to do warzywniaka i cieszmy się darami lata!

Zobacz przepisy

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.