Inspirujący temat: cukinia

Zielona, żółta, biała, nakrapiana – choć odmian cukinii jest mnóstwo, to wszystkie są pochodzą od dyni zwyczajnej. To lekkostrawne warzywo o łagodnym smaku wyhodowali Włosi, dlatego też znane jest pod pochodzącą z włoskiego nazwą cukinia od zucchina (mała dynia). Cukinia to idealne warzywo dla osób na diecie i dbających o zdrowie – nie dość, że jest niskokaloryczna (ma zaledwie 15 kalorii w 100 g) to jeszcze zawiera wiele cennych mikroelementów jak potas, żelazo, magnez oraz witaminę C i betakaroten.  

Warzywo wielu możliwości  Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów: piec, smażyć, faszerować, marynować, a także jeść na surowo.   Najsmaczniejsza są młode egzemplarze, ponieważ mają delikatną, jadalną skórkę, nie są jeszcze zdrewniałe i pełne nasion. Jadalne są także kwiaty cukinii – smażone w cieście lub zapiekane w tarcie uchodzą za włoskie przysmaki. Cukinia może być świetnym zamiennikiem dla węglowodanów – można z niej przygotować makaron, krojąc ją za pomocą specjalnej tarki lub spiralizera. Jej plastry z powodzeniem zastąpią płaty makaronowe w lazanii. Wykorzystamy ją także do przygotowania frytek lub chrupiących chipsów, a także do zrobienia ketchupu. Można ją faszerować mięsem lub innymi warzywami. 

Śliwkowy sezon 
Kolorem śliwkowym określamy barwę ciemnofioletową, a przecież śliwki mogą być żółte, zielone, a nawet różowe. Węgierki, mirabelki, renklody są świetnym dodatkiem do wielu potraw – zarówno słodkich jak też wytrawnych – mięs i wędlin. Można robić z nich dżemy, powidła, kompoty, konfitury, przetwory octowe, a także suszyć je i wędzić. Słynna suska sechlońska to właśnie śliwka wędzona w tradycyjny sposób w kilku gminach w Małopolsce. Jej niepowtarzalny, lekko słodki smak i dymny aromat zachwyca zarówno szefów kuchni jak też zwykłych miłośników tego owocu. Suska sechlońska powstaje w tzw. suśniach, czyli tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem bukowym.  

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.