Inspirujący temat: dynia

Okrągłe, podłużne, pękate, pomarańczowe, zielone, żółte, szare, niebieskie – odmian dyni jest bardzo wiele. Łatwo pogubić się w dyniowej rodzinie, dlatego przypominamy Wam jaki rodzaj dyni najlepiej nadaje się do wybranej potrawy.

Do rodziny dyniowatych (poza dynią są w niej m.in. ogórki, cukinie, patisony i melony) należy blisko tysiąc gatunków roślin! Mimo takiej obfitości wiele osób uważa, że dynia to nudne warzywo, z którego nie da się przygotować potraw o ciekawym smaku. To oczywiste nieporozumienie, bo właśnie dynia należy do warzyw, które dają nieograniczone możliwości kulinarne. Można z niej przygotować praktycznie wszystko: przystawki, dania główne, desery, sałatki, przetwory, placki, pierogi, zapiekanki, koktajle, musy, ciasta, a nawet lody! Dynia w każdej postaci smakuje wspaniale. Możemy podać ją na słodko, na ostro, gotowaną, pieczoną, duszoną, smażoną, marynowaną. Pomysłów jest mnóstwo! Poza tym dynia to warzywo, które można bardzo długo przechowywać. W odpowiednich warunkach może czekać na swój kulinarny występ nawet kilka miesięcy. Poza walorami smakowymi warto docenić dynię za walory odżywcze, bowiem jest bardzo bogatym źródłem betakarotenu, witamin A, C, E i B, błonnika i przeciwutleniaczy oraz wielu składników mineralnych. Warto korzystać z niej w kuchni, gdy cierpimy na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę lub mamy problemy z zaburzeniami przemiany materii. Poza tym dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Dynia to po prostu samo zdrowie! Warto więc w sezonie zjadać jej jak najwięcej. Przypominamy jakie jej najpopularniejsze odmiany pasują najlepiej do poszczególnych potraw.

Dynia zwyczajna 
Należy do najpopularniejszego w Polsce gatunku dyń. Zwykle ma kulisty kształt, żółty lub pomarańczowy miąższ. Zdarza jej się rozrosnąć do kolosalnych rozmiarów i ważyć nawet 50 kg. Jest najmniej słodka ze wszystkich gatunków, dlatego nie warto używać jej do przygotowywania deserów. Za to nadaje się świetnie na przetwory, do zup i sosów. Na Cookidoo® znajdziecie m.in. przepisy na zupę krem z dyni z gruszką, zapiekankę makaronową z dynią i serem, curry z kurczaka z dynią i pieczarkami, ciasteczka dyniowo-imbirowe.

Dynia hokkaido 
Pochodzi z Japonii, jest niewielka o kulistym kształcie, ma ciemnopomarańczową skórkę i złoty miąższ. Jako jedyna z dyń ma bardzo miękką skórkę, więc nie trzeba jej obierać. Nadaje się do gotowania na parze i na purée, które może być bazą do przygotowania ciast, zup lub zapiekanek. Na platformie z przepisami mamy dla was m.in. przepis na placki z dyni i kurczaka, dyniowe mac’n’cheese, ciasto czekoladowo-dyniowe na mące gryczanej.

Dynia makaronowa 
Niewielka, o podłużnym kształcie. Kolor skórki miewa bardzo różny – od pomarańczowego, przez żółty po zielonkawy. Dynia makaronowa ma raczej mdły smak, ale ceniona jest za niesamowite właściwości, które ujawnia dopiero po upieczeniu - jej miąższ rozpada się na mnóstwo cieniutkich i delikatnych makaroników, które doprawione i ponownie zapieczone smakują wyśmienicie. Dzięki temu osoby na diecie bezglutenowej mogą cieszyć się spaghetti! Ta dynia nie nadaje się do zup i deserów. Najlepiej sprawdzi się w zapiekankach, czy jako danie główne. Dynia piżmowa 
Kształtem przypomina sporą gruszkę, ma różne kolory – od zielonego poprzez żółty po pomarańczowy. W smaku słodkawa, bez włókien. Nadaje się na zupy, desery (w tym na koktajle), a także do wypieków – ciast i chlebów. Na Cookidoo® polecamy przepisy na chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą, krem z dyni piżmowej z mleczkiem kokosowym. Dynia japońska kabocha 
Kulista, o ciemnozielonym kolorze skórki i pomarańczowym miąższu. Bardzo słodka, dlatego stosuje się ją przede wszystkim do deserów (muffiny, serniki, koktajle, smoothie). Nie jest odpowiednia do przygotowywania zup, zapiekanek i innych dań wytrawnych lub słonych. Polecamy dyniowy shake z ziarnami amarantusa, hummus z dyni, a także sernik dyniowy na czekoladowym spodzie.

Pamiętajmy, aby kupując dynie wybierać zdrowe okazy, bez plam czy uszkodzeń. Jeśli chcemy je dłużej przechowywać kupmy te z długim ogonkiem. Dynie najlepiej leżakują w chłodnym i przewiewnym miejscu. Przepisy na potrawy z wykorzystaniem dyni znajdziecie na platformie Cookidoo®. Polecamy kolekcję „Z dynią na okrągło”.

Zobacz przepisy

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.