Inspirujący temat: jeżyny

Czy wiecie, że w Polsce rośnie aż 100 gatunków jeżyn? I choć nie jesteśmy w stanie odróżnić ich odmian, to bezbłędnie poznamy, że wszystkie należą do jednej jeżynowej rodziny. Koniec lata to najlepszy moment, by cieszyć się ich smakiem.

Znany botanik prof. Łukasz Łuczaj uważa, że wiele w smaku jeżyn zależy od słońca – owoce dojrzewające na nasłonecznionych polanach są dużo słodsze od tych ukrytych w cieniu. Najwięcej  gatunków jeżyn spotkamy na zachodzie kraju oraz na Śląsku i Pogórzu Karpackim. Jeżyny w Polsce mają różne nazwy – znane są jako ostrężyny, ożyny, a nawet dziady i drapaki. Te ostatnie nazwy nawiązują do kolców, którymi pokryte są pędy dzikich jeżyn. Do upraw ogrodowych można kupić już odmiany bezkolcowe. Niezależnie od tego, czy zbieramy jeżyny w lesie, czy kupujemy owoce w sklepie warto poznać ich właściwości.

Zdrowie prosto z natury Jeżyny posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które od dawna znane są w medycynie ludowej. Sok z jeżyn stosowano m.in. przy przeziębieniach i dla wzmocnienia organizmu. Nie bez powodu – dziś wiemy, że jeżyny są bogatym źródłem witamin C, A, E i K, a także tych z grupy B. Dostarczają też wielu składników mineralnych jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk. Poza tym są nisko kaloryczne – 100 g tych owoców to zaledwie 40 kalorii. Zawierają też znaczne ilości błonnika, dlatego dietetycy chętnie polecają jeżyny osobom odchudzającym się. Niski indeks glikemiczny sprawia, że ich smakiem mogą cieszyć się diabetycy. Jednak to nie wszystko – jeżyny stanowią jedno z najbogatszych, naturalnych źródeł antyoksydantów, dlatego polecane są w diecie antynowotworowej. 

Leśne smaki Jeżyny najlepiej smakują prosto z krzaczka. Można też przygotować z nich mnóstwo deserów zachwycających intensywnym, fioletowym kolorem – koktajli, lodów, galaretek. Nadają się też do sałatek, a ich smak świetnie podkreśli aromat serów, wędlin i pieczonych mięs. Warto też przygotować z jeżyn przetwory – dżemy, konfitury, soki i nalewki. Na platformie Cookidoo® znajdziecie wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem jeżyn, które przygotujecie w urządzeniu Thermomix®. Polecamy na ochłodę jeżynowe napoje jak smoothie śliwkowo-jeżynowe, a także wykwintne drinki – jeżynowy gin z jałowcem i jeżynowe daiquiri. Miłośnikom słodyczy spodobają się przepisy na jeżynową panna cottę i skubaniec z owocami oraz zdrową siemiankę z dodatkiem jeżyn. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu na sałatkę z jeżynowym sosem winegret oraz przygotowania konfitury jabłkowo-jeżynowej. 

Zobacz przepisy

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.