Inspirujący temat: jeżyny

Znany botanik prof. Łukasz Łuczaj uważa, że wiele w smaku jeżyn zależy od słońca – owoce dojrzewające na nasłonecznionych polanach są dużo słodsze od tych ukrytych w cieniu. Najwięcej gatunków jeżyn spotkamy na zachodzie kraju oraz na Śląsku i Pogórzu Karpackim. Jeżyny w Polsce mają różne nazwy – znane są jako ostrężyny, ożyny, a nawet dziady i drapaki. Te ostatnie nazwy nawiązują do kolców, którymi pokryte są pędy dzikich jeżyn. Do upraw ogrodowych można kupić już odmiany bezkolcowe. Niezależnie od tego, czy zbieramy jeżyny w lesie, czy kupujemy owoce w sklepie warto poznać ich właściwości.
Leśne smaki Jeżyny najlepiej smakują prosto z krzaczka. Można też przygotować z nich mnóstwo deserów zachwycających intensywnym, fioletowym kolorem – koktajli, lodów, galaretek. Nadają się też do sałatek, a ich smak świetnie podkreśli aromat serów, wędlin i pieczonych mięs. Warto też przygotować z jeżyn przetwory – dżemy, konfitury, soki i nalewki. Na platformie Cookidoo® znajdziecie wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem jeżyn, które przygotujecie w urządzeniu Thermomix®. Polecamy na ochłodę jeżynowe napoje jak smoothie śliwkowo-jeżynowe, a także wykwintne drinki – jeżynowy gin z jałowcem i jeżynowe daiquiri. Miłośnikom słodyczy spodobają się przepisy na jeżynową panna cottę i skubaniec z owocami oraz zdrową siemiankę z dodatkiem jeżyn. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu na sałatkę z jeżynowym sosem winegret oraz przygotowania konfitury jabłkowo-jeżynowej.
Zobacz przepisy