Inspirujący temat: śliwki

Jesień już za progiem, a to oznacza, że przyszedł czas na śliwki. Nie ma chyba pyszniejszych i zdrowszych jesiennych owoców od śliwek. Nie trzeba wpadać jak śliwka w kompot, by o tym się przekonać – mnóstwo smacznych, śliwkowych inspiracji znajdziecie na platformie Cookidoo®

Zjedz śliwkę! 
Zajadając się śliwkami nie zastanawiamy się nad ich właściwościami zdrowotnymi, warto je jednak poznać i świadomie włączyć te owoce do swojego jadłospisu. Śliwki przede wszystkim wspomagają nasz układ pokarmowy – dzięki dużej zawartości pektyn regulują jego pracę przyspieszając metabolizm, poprawiają też apetyt,. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, są również bogatym źródłem witamin C, A i E oraz składników mineralnych. W farmakologii wykorzystywane są m.in. jako składnik naturalnych suplementów poprawiających samopoczucie oraz wspomagających leczenie miażdżycy. Te właściwości posiadają zarówno świeże jak i suszone śliwki, jednak te ostatnie mają aż pięć razy więcej kalorii.  

Śliwkowy sezon 
Kolorem śliwkowym określamy barwę ciemnofioletową, a przecież śliwki mogą być żółte, zielone, a nawet różowe. Węgierki, mirabelki, renklody są świetnym dodatkiem do wielu potraw – zarówno słodkich jak też wytrawnych – mięs i wędlin. Można robić z nich dżemy, powidła, kompoty, konfitury, przetwory octowe, a także suszyć je i wędzić. Słynna suska sechlońska to właśnie śliwka wędzona w tradycyjny sposób w kilku gminach w Małopolsce. Jej niepowtarzalny, lekko słodki smak i dymny aromat zachwyca zarówno szefów kuchni jak też zwykłych miłośników tego owocu. Suska sechlońska powstaje w tzw. suśniach, czyli tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem bukowym.  

Śliwki palce lizać 
Zanim jednak wyruszymy na poszukiwania tego rarytasu cieszmy się sezonem na świeże śliwki. Pachnące, soczyste i słodkie będą królować w jesiennym menu. Mamy dla Was sprawdzone przepisy z wykorzystaniem śliwek. Nic tak dobrze nie smakuje w jesienne popołudnie jak kawałek szybkiego ciasta ze śliwkami do filiżanki herbaty. Dzieci z pewnością docenią drożdżówki z budyniem i śliwkami, które można zapakować im do szkolnej śniadaniówki. Polecany też przepis na pyszne muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym, a także jogurtowe lody śliwkowe z cynamonem. Miłośników tradycyjnych powideł namawiamy na wypróbowanie przepisu na powidła śliwkowo-czekoladowe (są tak pyszne, że chce się je zjeść w każdej ilości). Tym, którzy nie chcą się „zasłodzić”  śliwkowymi deserami przypominamy przepisy na wytrawny chutney śliwkowy – świetny do serów i wędlin oraz aromatycznego kurczaka w sosie śliwkowym i roladę rybną ze śliwką zawiniętą w boczek. Dużo więcej przepisów z wykorzystaniem śliwek znajdziecie na platformie Cookidoo® po wpisaniu w pole wyszukiwania słowa „śliwki”. 

Zobacz przepisy

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.