Inspirujący temat: wiśnie

Wiśnie, choć niepozorne, są jednymi z najzdrowszych rodzimych owoców. Ich lecznicze właściwości znane są w medycynie ludowej od wieków. Warto jeść je w sezonie i zakonserwować w formie przetworów na zimę. Poznajcie niesamowite właściwości tych owoców!

Od wieków wiśni używa się w domowej medycynie m.in. jako środka na bóle mięśni i przeziębienie oraz jako leku na serce i cukrzycę. Wysoka zawartość witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne oraz wzmacnia odporność, a także witaminy A, E, K i kwas foliowy sprawiają, że wiśnie to bomba witaminowa, ale to nie wszystko. Wiśnie zawierają też mnóstwo cennych minerałów jak potas, wapń, fosfor, magnez, a także żelazo, sód i cynk. Te pierwiastki odpowiadają za lepszą pracę serca, a ostatnie dwa wspierają działanie układu moczowego. Wiśnie są też dobrym źródłem naturalnej melatoniny – picie soku z tych owoców jest zalecane osobom, które cierpią na bezsenność lub mają trudności z zasypianiem. Zawierają też antyoksydanty spowalniające procesy starzenia oraz polecane są osobom z nadciśnieniem.

Piękne kwiaty i smaczne owoce

Wiśnie hodowano już w III wieku przed naszą erą i jak dowodzą archeologiczne wykopaliska roślina ta nie zmieniała się przez tysiące lat hodowli. Wiśniowe drzewka są otoczone szczególnym kultem w Japonii, gdzie wiosną celebruje się czas ich kwitnienia. Słynne hanami (zwane też sakura) to jedno z najważniejszych wydarzeń w japońskim kalendarzu. To nie tylko przepiękny spektakl natury, ale również wiele festiwali, pikników i innych atrakcji. Japońskie odmiany wiśni ozdobnych można spotkać w Polsce w parkach i arboretach, ale najpopularniejsze w naszym kraju odmiany sadzi się przede wszystkim dla owoców.  Dominują u nas wiśnia karłowata i ptasia (znana jako czereśnia) oraz szklanka (z czerwoną skórką i jasnym miąższem) i sokówka o ciemnej barwie. Warto pamiętać, że pestki wiśni mają szkodliwe właściwości – zawierają substancje cyjanowodorowe, dlatego lepiej ich nie rozgryzać. Poza tym sok z wiśni bardzo trudno sprać z ubrań. Trzeba więc uważać przy ich drylowaniu zakładając fartuch i rękawiczki. Dużym ułatwieniem w usuwaniu pestek z owoców będzie więc drylownica.  

Z wisienką na torcie

Wszystkie odmiany wiśni charakteryzują się cierpko-kwaśnym smakiem, który świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta, drożdżowych bułeczek i tortów. Wiśnie dobrze komponują się również z gorzką czekoladą. Przygotowaliśmy dla kilka wiśniowych inspiracji na dania z tymi owocami. Z wiśni można ułożyć nawet pełne menu: dzień rozpocząć Smoothie bowl z wiśniami i ziarnami kakaowca, na lunch przygotować lekki wiśniowy chłodnik, a wieczorem delektować się zapiekanką makaronową z wiśniami. W urządzeniu Thermomix® bez wysiłku przygotujecie też przepyszne wiśniowe desery i ciasta. Polecamy wam francuski deser Clafoutis w dwóch odsłonach – tradycyjnym i nowoczesnym z użyciem mleka migdałowego. Smaczne są też serniczki z wiśniami i murzynek z wiśniami. Lato to także dobry moment, by nastawić domową wiśniówkę, którą będziemy cieszyć się w chłodne, zimowe wieczory. Na platformie Cookidoo® znajdziecie też wiele inny przepisów z wykorzystaniem wiśni.  

Zobacz przepisy

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.