Lato w słoiku z TM! – owocowe przetwory w urządzeniu Thermomix®

Jeśli zastanawiasz się, czy trud przygotowania domowych dżemów, konfitur, marmolad i powideł ma sens – damy Ci kilka silnych argumentów, które udowodnią, że po pierwsze warto to robić, a po drugie z urządzeniem Thermomix® jest to o wiele prostszym zadaniem, niż Ci się wydaje. Daj się przekonać, a my dostarczymy narzędzia i wiedzę, które pomogą Ci wypełnić spiżarnię i korzystać ze smacznych i zdrowych zapasów przez cały rok! #latowsłoikuzTM 

Domowe przetwory – wiesz, co jesz 

 

Po pierwsze: możliwość przygotowania własnych przetworów owocowych to 100% pewności składu takiego słoiczka. Przygotowując przetwory, masz wpływ na to, jakiej jakości są owoce, z których przygotowujesz zapasy na zimę. Świeże, lekko niedojrzałe owoce zawsze najlepiej sprawdzają się przy produkcji dżemów, ponieważ miękkie i przejrzałe tracą dużo swojej kwasowości, która jest niezbędna w procesie właściwej konserwacji.  
Po drugie: warto wybierać produkty sezonowe, gdyż są najsmaczniejsze, zawierają najwięcej substancji odżywczych, a przy okazji sezonowej obfitości również ich cena jest najniższa w roku. Jest jeszcze jedna ważna sprawa – kiedy kupujesz lokalne produkty zgodne z kalendarzem sezonowości, ślad węglowy, związany z dostarczeniem ich do Twojego warzywniaka czy na targ, jest zminimalizowany. Sytuacja win-win! Zatem jakie przetwory robić w lipcu, sierpniu i wrześniu? Truskawkowe, wiśniowe, z owoców jagodowych: borówek, jagód, malin, porzeczek, agrestu, jeżyn, a także morelowe, brzoskwiniowe, śliwkowe, jabłkowe, gruszkowe i wiele innych…  

Zawartość cukru w przetworach owocowych 

 

Kolejna rzecz, na którą masz wpływ, przygotowując własne przetwory, to ilość cukru w nich zawarta. Pewnie nie raz spotkała Cię sytuacja, w której dżem na półce sklepowej przypominał przetwory babci i można było się spodziewać, że ich smak przeniesie Cię się do tamtych wspomnień. Po otwarciu okazywało się jednak, że ilość cukru użyta do jego przygotowania przytłaczała smak owoców albo, co gorsze, uzupełniana była słodzikami lub sztucznymi aromatami o specyficznych posmakach. Poniżej przedstawiamy zestawienie cukrów, których możesz użyć do przygotowania słodkich przetworów: 

 • Cukier żelujący (zawiera pektynę): nadaje dżemowi bardziej zwartą konsystencję. Minusem jest to, że może być droższy w porównaniu do standardowego cukru granulowanego. 

• Cukier do konfitur: zalecamy go, jeśli używasz owoców z wyższą zawartością pektyn (czarna porzeczka, truskawki, winogrona, jabłko, wiśnia czy żurawina). Cukier ten powoli rozpuszcza się podczas gotowania i pomaga w tworzeniu się konfitury. 

• Cukier granulowany: najlepiej sprawdza się w przypadku owoców o wysokiej zawartości pektyn. Jest tańszy, a dżem na jego bazie może być nieco rzadszy niż w przypadku użycia cukru żelującego lub konfiturowego. 

• Cukier puder: jest najbardziej rozdrobniony, co oznacza, że szybciej się rozpuszcza, mogąc spowodować przypalenie dżemu. Chociaż nadaje się do domowych dżemów i przetworów, produkt końcowy może być mętny! 

 

Tak naprawdę decyzja należy do Ciebiemożesz przygotować przetwory bez dodatku cukru, posłodzić je sokiem owocowym lub zdrowymi substancjami słodzącymi. Pamiętaj też, że smak owocowych przetworów mogą zmieniać także przyprawy, np. wanilia idealnie pasuje do mirabelki, tymianek świetnie łączy się z brzoskwiniami i morelami, rozmaryn podkręci malinę, a Aperol wydobędzie z truskawki nowe aromaty

 

Czas zatem wybrać przepis! Przypominamy, że na platformie Cookidoo® znajdziesz kolekcje przepisów na Słodkie Przetwory oraz aż dwie kolekcje, które zainspirują do tego, by samodzielnie przygotować Dżemy i Marmolady – pierwsza i druga. Dla użytkowników, którzy korzystają z wsparcia Thermomix Friend® powstały przepisy pozwalające wykonać naprawdę dużą liczbę słoików na raz – dżem truskawkowy i dżem z owoców jagodowych 

W jakich słoikach przechowywać przetwory na zimę? 

 

Jeśli jesteśmy już zaopatrzeni w potrzebne owoce, które są umyte, przebrane, wyszypułkowane (świetnie się tutaj sprawdzi nóż ze spiczastym zakończeniem, jak ten z przybornika) lub wypestkowane, to nadszedł czas na przygotowanie słoików i nakrętek! Zarówno te pochodzące z domowego recyklingu (zrób przegląd słoików, sprawdź czy gwinty nie są uszkodzone, a pokrywki są szczelne, niezardzewiałe lub nie przeszły zapachem zeszłorocznych przetworów), jak i świeżo zakupione w sklepie wymagają umycia w gorącej wodzie z płynem do naczyń, następnie wysuszenia. Można je też wyparzyć, używając przystawki Varoma lub w piekarniku rozgrzanym do temp. 100°˚przez 20-30 min. Do dżemów, konfitur, marmolad i powideł najlepiej sprawdza się małe i średniej wielkości słoiki – do ok. 250 ml, typu twist off 

Jak pasteryzować dżemy i marmolady? 

 

Pasteryzacja to tradycyjna technologia neutralizowania bakterii i drobnoustrojów w pożywieniu, która przedłuża jego trwałość. Okazuje się jednak, że dla wielu wciąż jest zagadką. Jak szczelnie zamknąć słoiki z dżemem? Przygotowane w urządzeniu Thermomix® dżem, powidła, marmoladę czy konfiturę przełóż do wyparzonych, gorących słoików i używając rękawic kuchennych, szczelnie zakręć. Jeśli Twoje przetwory mają dużą zawartość cukru, nie wymagają pasteryzacji – po napełnieniu wystarczy odwrócić słoiki i ustawić na nakrętkach aż do wystygnięcia. Jeśli wolisz dżem niskocukrowy, zamknięte słoiki podgrzej do temperatury od 60°C do 100°C – nie wyższej, by zachowały swój smak, ładny kolor i wartości odżywcze. Można to zrobić na dwa sposoby: 

pasteryzacja „na sucho” – gotowe słoiki stawiamy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem, trzymamy w stałej temperaturze przez 60 min, następnie wyjmujemy, dokręcamy je i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.  

pasteryzacja „na mokro – na dno dużego garnka wkładamy czystą ściereczkę, wstawiamy słoiki, tak, aby nie stykały się ze sobą, zalewamy wodą 2-3 cm poniżej nakrętki, doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy 15-20 min, następnie wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy je i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. 

Przetwory na chłodne, jesienne wieczory 

 

A teraz wyobraź sobie, że jest listopadowy, przeraźliwie dłużący się wieczór i jedyne, o czym marzysz, to leżeć na kocu w wiśniowym sadzie – trzeba będzie na to poczekać, ale warto cieszyć się chwilą i szukać małych przyjemności. Zajrzyj do spiżarni lub na półkę z przetworami – znajdziesz tam te wszystkie piękne słoiki, w których udało Ci się zamknąć smaki lata 2021. Pamiętaj, dżemy, marmolady, konfitury, powidła z wysoką zawartością cukru można przechowywać nieotwarte w chłodnym, suchym miejscu przez 12 miesięcy, a po otwarciu w lodówce do 30 dni. Te o niskiej zawartości cukru, niepasteryzowane, z zamiennikami cukru (np. syrop z agawy) można przechowywać do 10 dni w lodówce. 

Umów się na spotkanie z przedstawicielem handlowym

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.