Lato w zamrażalniku z TM! – wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu

Lato w zamrażalniku z TM! – wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu

Dlaczego warto mrozić produkty? Bo jest to przede wszystkim doskonała metoda, by przedłużyć ich żywotność. Zamrażalnik pełni funkcję domowej spiżarni i pozwala na gromadzenie zapasów jedzenia. Sezon na świeże produkty trwa krótko, tym bardziej warto je mrozić i cieszyć się smakiem, wtedy, gdy już ich nie ma na straganach czy sklepowych półkach. Mrożenie zdecydowanie pozwala zatrzymać lato na dłużej. Dzięki tej metodzie zaoszczędzisz pieniądze i czas, ponieważ nie marnujesz jedzenia, ale także dbasz o zdrowie i urozmaicasz dietę zimą. Przy mrożeniu warto pamiętać o kilku zasadach. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, co można mrozić, a czego unikać. Czas na #latowżamrażalniku z urządzeniem Thermomix®!

Maliny, truskawki, jeżyny, borówki… jak ich nie kochać? Bez nich letnia kuchnia byłaby pozbawiona wyjątkowych kolorów i smaków. Jeśli tak jak my, kochasz sezonowe produkty, zrób ich solidny zapas. Część możesz zamknąć w słoikach w postaci pysznych dżemów, powideł, czy marmolad. Więcej na temat przygotowywania owocowych przetworów w urządzeniu Thermomix® znajdziesz w tym artykule KLIK. A część z nich możesz zamrozić, by później wykonać z nich przepyszne dania. 

Czy można zamrozić lato?

Mamy na to swoją kulinarną teorię. Można, a nawet trzeba zamknąć ukochane smaki lata w zamrażalniku. Lato to moment, gdy owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze. Polskie sezonowe truskawki nawet w postaci mrożonej są smaczniejsze od tych szklarniowych, a rodzime czereśnie w porównaniu z eksportowanymi są nawet 10 razy tańsze. By cieszyć się bogactwem smaków przez cały rok postaw na mrożenie. Ta metoda sprawdzi się także, gdy przygotujesz zbyt dużą ilość domowych potraw. By nie marnować jedzenia i postępować w duchu metody zero waste, warto zamrozić nadmiarowe porcje i wykorzystać je, gdy np. nie będziesz mieć odpowiednio dużo czasu, by przygotować smaczny obiad. Jeśli chcesz jeść zdrowo, sam przygotuj zapas dań, które po rozmrożeniu będą smaczne i zdrowe.

Jak mrozić?

Przy mrożeniu najważniejsza jest jakość produktów. Warto używać tych, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł np. od lokalnych dostawców. Ważne jest, by warzywa, czy owoce nie były obite. Przed mrożeniem należy je dokładnie umyć i wysuszyć, bo mokre pokryje dodatkowa bryła lodu, która przy rozmrażaniu sprawi, że staną się papką. By mrożenie miało sens, już wcześniej można zastanowić się, do czego użyjemy naszych produktów i w ten sposób przygotować je do mrożenia. Na początek podzielmy je na porcje, które z łatwością zważymy, przy pomocy urządzenia Thermomix®. Do przechowywania żywności sprawdzają się woreczki strunowe, ale też foremki silikonowe, które doskonale nadają się do mrożenia koncentratu bulionu, czy kostek do mrożonej kawy. Niektórzy w nich przechowują zioła, które wcześniej można posiekać w urządzeniu Thermomix®. Przy porcjowaniu można wykonać gotowe mieszanki, które doskonale sprawdzą się np. przy robieniu smoothies, owocowych bowli, czy zup kremów

Pokrojone na kawałki owoce można rozłożyć na tacce lub talerzu, w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Można owinąć je folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na 8 godz., następnie użyć do przepisu lub umieścić w strunowej torebce przeznaczonej do mrożenia, do późniejszego wykorzystania. Przed dodaniem owoców do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix® należy upewnić się, że nie tworzą one jednej, dużej, zwartej bryły. W razie potrzeby należy rozdzielić je pod bieżącą wodą.

Sprawdź koniecznie przepisy z udziałem mrożonek: na ciasto skubaniec z owocami, kokosanki z owcami, smoothie bowl z jagodami acai, lody bananowe (jednoskładnikowe), jogurtowe lody z owocami jagodowymi i placki z kaszy manny z sosem owocowym

Co mrozić, a czego nie?

Większość produktów można utrwalać w procesie mrożenia, które pozwala zachować smak przez długi czas. W niskiej temperaturze bakterie, pleśń i grzyby się znacząco hamują swój rozwój.

Śmiało można mrozić: mięso surowe, pieczone i gotowane, świeże ryby, chleb, pierogi, spody od pizzy, zupy, owoce i warzywa, ciasta (bez kremów, bitej śmietany i galaretki), sery żółte (unikać mrożenia twarogu), grzyby, zioła, czy sosy, ale też dodatkowe porcje, które zostaną z obiadu np. gulasz, pulpety, czy leczo.

Niektóre produkty, zwłaszcza te, które zawierają duże ilości wody, jak arbuz, ogórek, melon, czy świeże pomidory po rozmrożeniu stracą swoją chrupkość. Możemy mrozić to, na co mamy ochotę, jednak nie wszystkie produkty będą wyglądały tak samo po rozmrożeniu, wtedy śmiało przygotujemy z nich koktajl lub sos

Przy mrożeniu pamiętaj o kilu zasadach

1. Nie wkładaj gorących płynów do zamrażalki, ponieważ to może wiązać się z podwyższeniem temperatury w zamrażalniku, co wpłynie na przechowywanie pozostałych produktów, ale też może doprowadzić  do usterki sprzętu.

2. Nie należy ponownie zamrażać tego samego produktu w tej samej postaci. Produkt może zostać ponownie zamrożony po poddaniu go uprzednio obróbce cieplnej. Przykładowo, nie należy dwukrotnie zamrażać surowego mięsa i ryb. Można jednak rozmrozić surowe mięso, następnie ugotować je lub usmażyć i dopiero ponownie zamrozić.

3.  Podczas mrożenia należy pisać daty na woreczkach lub pudełkach. To bardzo ważne, ponieważ jedzenie nie powinno zalegać w zamrażalniku zbyt długi czas, bo może nam poważnie zaszkodzić. Przybliżone terminy przechowywania żywności:

  • mięso – do 8 miesięcy
  • owoce – do 6 miesięcy
  • warzywa twarde – do 6 miesięcy
  • warzywa miękkie – do 12 miesięcy
  • pieczywo – do 4 miesięcy
  • nabiał – do 4 miesięcy

Co się dzieje ze składnikami odżywczymi podczas mrożenia?

Mrożenie jest naturalną metodą konserwacji żywności. Pozwala ona utrwalić produkt, przy jednocześnie bardzo niewielkiej stracie wartości odżywczych, witamin, enzymów i składników mineralnych. Mrożone owoce i warzywa są więc ważnym elementem prawidłowej diety w sezonie zimowym, ponieważ ich wartość odżywcza często jest wyższa niż produktów importowanych, przechowywanych wiele miesięcy w magazynach lub syntetycznie konserwowanych w celu przedłużenia trwałości.

 Nie oznacza to jednak, że mrożone w pełni sezonu produkty będą ich miały mniej, niż te, które możemy dostać zimą na sklepowych półkach, ponieważ nie są syntetycznie konserwowane w celu przedłużenia trwałości. Podczas mrożenia produkty tracą zaledwie do 30% swoich wartości. Jest to wciąż najmniej ingerująca w skład metoda w stosunku do suszenia, zagęszczania cukrem, czy pasteryzowania przetworów. 

Umów się na prezentację

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.