MEKSYK - Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kulinarna podróż z Cookidoo ®
Kuchnia Meksyku jest wyjątkowa, ponieważ łączy w sobie prekolumbijskie tradycje indiańskie (Azteków, Majów i Zapoteków) z europejskimi wpływami hiszpańskich i francuskich kolonizatorów. Tę wyjątkowość doceniło UNESCO wpisując w 2010 roku kuchnię meksykańską na Listę Światowego Dziedzictwa. Właśnie z Meksyku trafiły do Europy ziemniaki, dynie, bataty, awokado, papryczka chili i ziarno kakaowe, z którego powstaje czekolada. Cieszmy się więc różnorodnością smaków, kolorów i świętujmy meksykańską fiestę, podczas której nigdy nie brakuje pysznego jedzenia na stołach.
Przedstawiamy meksykańskie przepisy, które znajdziecie je na platformie Cookidoo ®: Viva México!
- Wieprzowina w tortilli po meksykańsku
- Pasta z fasoli
- Guacaomle z żurawiną
- Tacos z krewetkami i ananasem
- Tequila orzeźwiająca