Przetwory z pomidorów - sprawdzone pomysły na ich przygotowanie i wykorzystanie

Przetwory z pomidorów w urządzeniu Thermomix®.
Koniec sierpnia i początek września to czas dosłownie pachnący pomidorami. Mamy do nich w Polsce szeroki dostęp, a na targach i w warzywniakach lub bezpośrednio od rolników możemy kupić różnorodne odmiany pomidorów. Niestety ten okres nie trwa wiecznie, dlatego warto w sezonie pomidorowym znaleźć chwilę i przygotować zapasy pomidorowych przetworów na zimę. Najlepszy moment jest teraz, zatem pomidorowe lato w słoiku z TM czas start!  

Te dojrzałe warzywa o różnorodnych kształtach, kolorach i słodko-kwaśnym smaku, są latem idealnie nawet, kiedy tylko je posolimy. W sezonie trudno się oprzeć prostym sałatkom z dobrą oliwą i wyrazistym serem, jak na przykład ta z kolorowych pomidorów z pesto z rukoli. Ale zimą nie znajdziemy już w Polsce pomidorów, które mogłyby im dorównać. Dlatego aby cieszyć się ich walorami (także zdrowotnymi) warto teraz udać się na zakupy i z pomocą urządzenia Thermomix® przystąpić do uzupełniania swojej spiżarni. 

Podczas zakupów wybierajmy pomidory dojrzałe, ale nie przejrzałe, słodkie, jak najmniej wodniste i jak najbardziej mięsiste, z małym procentem gniazd nasiennych. W przygotowaniu przetworów pomidorowych dobrze sprawdzą się takie odmiany jak: malinówki, lima, bawole serca, gargamele, san marzano, pelatti, okrągłe, śliwkowe, paprykowe czy daktylowe. Aby ich smak był jak najlepiej zbalansowany, można do przygotowania jednego przepisu, np. na klasyczną passatę czy przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem użyć pomidorów różnych odmian.  

Jak przygotować przetwory z pomidorów? 

Przystępując do przygotowania przetworów z pomidorów – zgromadźmy odpowiednią ilość słoików. Jeśli użyjemy ponownie tych z zeszłego roku, zróbmy ich przegląd - sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione, a pokrywki szczelne, niezardzewiałe lub nie przeszły zapachem poprzednich przetworów. Zarówno słoiki z recyklingu jak i nowe wymagają umycia w gorącej wodzie z płynem do naczyń, następnie wysuszenia. Można je też wyparzyć, używając przystawki Varoma lub w piekarniku rozgrzanym do temp. 100°C przez 20-30 min.

 

Aby przygotować pomidory, należy czystą, dużą miskę lub zlew wypełnić bieżącą wodą i moczyć w niej pomidory przez kilkanaście minut. Wyjmując je z wody, dokładnie oglądajmy, czy nie są spleśniałe – te wyrzucamy, nie posiadają innych wad – plam, uszkodzeń, które najlepiej obkroić. Wykrawamy też biało-zieloną część, która łączy się z szypułką. Umytych pomidorów nie ma potrzeby pozbawiać skórki, ponieważ znajduje się w niej dużo składników odżywczych, a urządzenie Thermomix® świetnie sobie z nią poradzi blendując wszystko na gładko. Gniazd nasiennych pozbądźcie się koniecznie w przypadku takich przepisów jak keczup – dzięki temu otrzymacie sos o jedwabistej strukturze, do wykonania wspomnianych na początku artykułu przecierów, nie jest to konieczne.  

Do czego używać domowego przecieru pomidorowego? 

Aby przechowywać pomidorowe przetwory przez 12 miesięcy – konieczna jest ich pasteryzacja. Jak ją prawidłowo przeprowadzić, przeczytacie w artykule o słodkich przetworach. Będą mogły wtedy służyć zimą i na przednówku, kiedy świeżych produktów z Polski będzie jak na lekarstwo. Domowy przecier pomidorowy doskonale sprawdzi się w rozgrzewającej pikantnej potrawce z bakłażana, odżywczym gulaszu z kurczaka z fasolką szparagową, czy przywołującym włoskie wakacje sosie bolońskim

 

Poszukiwaczom pomysłów na pomidory polecamy kolekcję Włoskie Sosy, a jeśli wolicie smaki z innych części świata, wypróbujcie dodatki kochane przez użytkowników platformy Cookidoo – keczup z cukinii i keczup curry. Zupełnie inne smaki zaoferują kiszone pomidory. Jak je przygotować? Przeczytacie w wywiadzie z mistrzem sztuki fermentacji – szefem kuchni Aleksandrem Baronem. Jak widzicie pomysłów jest wiele, oby tylko zdążyć z czasem, nim powiemy Addio pomidory! 

UMÓW SIĘ NA PREZENTACJĘ

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.