Pyszne historie

w urządzeniu Thermomix®

Książka „Pyszne historie” została wydana z okazji 25-lecia Vorwerk w Polsce. To niezwykła publikacja, składająca się z 65 najlepszych przepisów Przedstawicieli Handlowych Thermomix®. Za jej przygotowanie była odpowiedzialna Agata Kubica, specjalistka ds. przepisów kulinarnych Vorwerk. 

Na konkurs z okazji 25 lat Vorwerk Polska dla Przedstawicieli Handlowych na ulubiony, sprawdzony przepis przyszło aż 600 zgłoszeń zawierających różne dania, zupy, desery, wypieki. Co nasi Przedstawiciele lubią najbardziej gotować?

Nasi Przedstawiciele pracują z urządzeniem Thermomix® na co dzień: w trakcie prezentacji, podczas spotkań w biurach, na warsztatach i we własnych domach, gotując dla swoich rodzin. Doskonale znają jego możliwości i potrafią w pełni wykorzystać kulinarny potencjał. Zgłoszenia konkursowe były tego najlepszym dowodem. Nadesłane przepisy pokazały, z jak różnorodnych osobowości składa się grupa naszych Przedstawicieli i jak odmienne są ich preferencje smakowe. Miałam okazję poznać wielbicieli kuchni świata, którzy z wakacyjnych wojaży przywożą nie tylko piękne zdjęcia i pamiątki, ale również egzotyczne kombinacje smaków. Nie da się ukryć, że mocną reprezentację mają znawcy diet specjalnych i pasjonaci zdrowego odżywiania. Liczną grupę stanowią również tradycjonaliści, którzy z pasją opracowują rodzinne receptury w taki sposób, aby ich przygotowanie w urządzeniu Thermomix® było szybsze i zdrowsze. Nie do przecenienia jest fakt, że nasi Przedstawiciele śledzą zmieniające się trendy kulinarne i aktywnie kreują je, działając w mediach społecznościowych.

Jak ułożyć z nadesłanych przepisów spójną książkę, by stała się pyszną, jubileuszową historią Vorwerk Polska i jakie kryteria zadecydowały, że dany przepis został wybrany do publikacji?

Jury wybierało przepisy, które były najbliższe wartościom firmy Vorwerk Polska i realizujące korzyści, które daje posiadanie urządzenia Thermomix®, tj.: szybkość, oszczędność, zdrowie, łatwość, różnorodność i kreatywność. Aż 40 z 65 przepisów cechuje się łatwością przygotowania, w tym 21 są to dania, które można przygotować maksymalnie w godzinę i niewielkim kosztem. Znacząca większość przepisów zawartych w książce, bo aż 39, to propozycje zdrowych posiłków, realizujących założenia różnych diet, np.: nie zawierają glutenu, zastępują smażenie gotowaniem na parze, bazują na sezonowych warzywach i owocach, zawierają naturalne, przygotowane w TM mieszanki przypraw (np. przyprawę uniwersalną i koncentraty bulionów), duża część przepisów nie zawiera mięsa bądź produktów odzwierzęcych.
Krótko mówiąc to przepisy, z których nasi Przedstawiciele są dumni i które z pewnością staną się częścią pysznej historii naszych Klientów.

Wybór przepisów to pierwszy etap przygotowania książki. Jak wygląda dalsza praca nad przepisami?

W opracowanie przepisów był zaangażowany cały zespół specjalistów ds. przepisów kulinarnych. Przepisy, wybrane przez jury, zostały wpisane do specjalnego programu, następnie przygotowane w naszej kuchni. Nasi współpracownicy mieli możliwość spróbowania tych potraw i podzielenia się z nami swoimi opiniami w anonimowych ankietach. W dalszej kolejności każdy przepis został wysłany do co najmniej 3 niezależnych testerów, którzy przygotowywali dania w swoich domach i częstowali nimi rodzinę i przyjaciół. To bardzo ważny etap prac, który pozwala nam dać gwarancję sukcesu w kuchniach naszych Klientów. Niektóre wskazówki uzyskane od testerów znalazły się na łamach książki. Przepisy, które pomyślnie przeszły etap testowania, zostały w dalszej kolejności przesłane do współpracującej z naszą firmą poradni dietetycznej w celu dokonania wyliczenia wartości odżywczych oraz do studia fotograficznego, w którym każda potrawa została ugotowana po raz kolejny (piąty!).

Każdy przepis w „Pysznych historiach” opatrzony jest imieniem i nazwiskiem oraz zdjęciem autora. Skąd pomysł na tak osobiste gotowanie?

Vorwerk Polska to firma rodzinna, która ma świadomość tego, jak ważne jest zaufanie Klienta, bliska z nim relacja i dbałość o jakość zarówno produktu, jak i opieki posprzedażowej. Mając to na względzie postanowiliśmy uhonorować naszych Przedstawicieli, którzy codziennie spotykają się z Klientami, dzieląc się fenomenem marki Thermomix® i czyniąc tę markę rozpoznawalną.

Jakie przepisy z „Pysznych historii” najbardziej lubisz? Masz jakiś ulubiony?

To bardzo trudne pytanie – każdy przepis z „Pysznych historii” jest moim ulubionym. Jestem mamą dwójki dzieci i cenię sobie szybkość przygotowania, atrakcyjny wygląd dania, smak oraz walory odżywcze. Wszystkie dania z rozdziału „Dania główne i dodatki do dań głównych” są bliskie memu sercu, ponieważ są bardzo różnorodne, a ja nie lubię monotonii. Można tu znaleźć propozycje, które ucieszą tradycjonalistów (rewelacyjne „Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym”), pozwolą przemycić dzieciom nieco więcej warzyw („Placki z dyni i kurczaka” czy „Kotleciki z marchewki”), a nawet nakarmić dużą rodzinę („Paprykarz węgierski z pulpetami drobiowymi na ostro” to aż 8 porcji!). Gdybym miała zdecydować się na jeden przepis, to wybrałabym „Szybkie zacierki”, które świetnie zastępują makaron zarówno w daniach głównych, jak i zupach (szczególnie w uwielbianej przez dzieci zupie mlecznej) i są gotowe do podania w 20 min.

KUP TERAZ

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.