Thermomix® na gali wręczenia nagród Akademii Gastronomicznej!

Thermomix® na gali wręczenia nagród Akademii Gastronomicznej
22 czerwca w warszawskiej Restauracji Epoka odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród AIG PRIX dla wybitnych jednostek i instytucji związanych z gastronomią oraz sztuką kulinarną, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomemNa wydarzeniu tym nie mogło zabraknąć marki Thermomix® – Wojciech Ćmikiewicz, Dyrektor Generalny Vorwerk Polska, podczas uroczystego wieczoru wręczył urządzenia TM6 laureatom Prix au Chef Pâtissier - Nagrody Cukiernika! 

Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna (Académie Internationale de la Gastronomie) działa od 1927 roku zyskując renomę na całym świecie, jako kulinarny ekspert i doradca we wszelkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną. W Polsce obecna od 2006 roku pod przewodnictwem Macieja Dobrzanieckiego, również wypełnia cele międzynarodowej organizacji, którymi są promowanie inicjatyw związanych z gastronomią, wspieraniem edukacji gastronomicznej, dbanie o międzynarodowy wizerunek regionalnego dziedzictwa, wyszukiwanie i nagradzanie wybitnych kucharzy, sommelierów i cukierników.  

Jedną ze wspominanych nagród jest AIG (skrót od Académie Internationale de la Gastronomie) PRIX - przyznawana przez  Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Ze względu na pandemię COVID-19 zeszłoroczna gala ich wręczenia się nie odbyłaza to w tym roku nagrody odebrali laureaci AIG PRIX za rok 2020 i 2021. Wśród nich aż trzech wybitnych cukierników z nagrodami Prix au Chef Pâtissier - Albert Judycki i Jacek Malarski z warszawskiej cukierni Lukullus oraz Tomasz Deker - właściciel warszawskiej Piekarni, którzy z rąk Wojciecha Ćmikiewicza - Dyrektora Generalnego Vorwerk Polska - otrzymali urządzenia Thermomix® TM6 niezawodne i niezastąpione w codziennej pracy cukierników 

Oprócz nagrody dla wybitnych szefów kuchni, sommelierów, wspominanych cukierników, a także twórców literatury gastronomicznej oraz multimediów, podczas tegoroczne gali po raz pierwszy w historii polskiej gastronomii przyznano najważniejszą kulinarną nagrodę na świecie - AIG GRAND PRIX DE L’ART DE LA CUISINE 2020 - otrzymał ją szef kuchni i restaurator Wojciech Modest Amaro.  AIG GRAND PRIX  zostają docenieni współcześni artyści kulinarni, których mistrzostwo i kreatywność uznawane są na całym świecie. Jej laureatami są m. in. słynni szefowie kuchni: Ferran Adria, Alain Ducasse, Joan Roca, Heston Blumenthal, Rene Redzepi, Gordon Ramsay, Juan Mari Arzak. 

Nagrody AIG PRIX za rok 2020 otrzymali: 
Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa PrzyszłościMichał STĘŻALSKI, Nonna Fela (Poznań)  

• Prix au Sommelier / Nagroda SommelieraNorbert DUDZIŃSKI, Dyletanci (Warszawa)  

• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika : Tomasz DEKER  

• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury GastronomicznejHeartmade by atelier Amaro” Wojciech Modest AMARO  

 • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów: Magazyn Food Service i serwis internetowy Ouichef.pl  

 

Nagrody AIG PRIX za rok 2021 otrzymali:

 • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa PrzyszłościPrzemysław KLIMA, Bottiglieria 1881 (Kraków)  

 • Prix au Sommelier / Nagroda SommelieraKajetan ZALEWSKI, Bottiglieria 1881 (Kraków)  

 • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda CukiernikaAlbert JUDYCKI, Jacek MALARSKI, Lukullus (Warszawa)  

 • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury GastronomicznejFresh From Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”, Michał KORKOSZ  

• Prix Multimedia / Nagroda MultimediówMagda GESSLER  

 

Fot. Daniel Miśko – Miśko Collective  

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.