Thermomix® w gastronomii

Thermomix® w gastronomii
Urządzenie Thermomix® jest jednym z ulubionych narzędzi pracy szefów kuchni na całym świecie. To pomocnik, którego można spuścić z oka i mieć pewność, że nigdy nie zawiedzie. Od pięciu dekad pomaga, usprawnia i skraca czas pracy nad najbardziej wyrafinowanymi daniami restauracyjnymi. Ale współpraca szefa kuchni z urządzeniem Thermomix® to zupełnie inne podejście i wykorzystanie sprzętu niż to, do którego przywykliśmy w domu.  

W latach 70. wynalazek Hansajörga Gerbera odmieniła życie wielu ówczesnych gospodarstw domowych. Zaprojektowany tak, by dużym rodzinom zaoferować błyskawiczne posiłki w niskiej cenie, zyskiwał coraz większą popularność i dziś, w roku pięćdziesiątej rocznicy jego powstania, możemy powiedzieć, że stał się ważnym wyposażeniem wielu domów na całym świecie. Więcej o historii urządzenia Thermomix® dowiecie się z wywiadu z jego wynalazcą 

Już w pierwszych latach po jego wejściu na rynek, Vorwerk nawiązał współpracę z szefami z wszystkich regionów Francji. Dostarczali oni przepisy do książek kucharskich wydawanych przez firmę. Z biegiem lat ich fascynacja urządzeniem Thermomix® się maksymalizowała. Szefowie kuchni zaczęli widzieć w nim jedno z głównych narzędzi pracy na profesjonalnej kuchni, dla którego znajdowali szereg nowych zastosowań pomagających realizować ich autorskie, często szalone pomysły. Thermomix został stworzony przede wszystkim z myślą o gospodarstwach domowychAle nie da się mówić o jego historii i współczesnym użyciu bez szefów kuchni, którzy w międzyczasie go pokochali. Ten trend na wykorzystanie go w profesjonalnej kuchni pojawił się chyba wraz z kuchnią molekularną – wymagającą niemal laboratoryjnej precyzji. Wszyscy, którzy trafiali do słynnej, hiszpańskiej restauracji El Bulli – prekursora tego nurtu - pytali, ile tam jest Thermomixów. – opowiada Wojciech Ćmikiewicz Dyrektor Generalny Vorwerk Polska. 

Zostań szefem własnej kuchni 

Szefowie kuchni wciąż są blisko Thermomix Polska®, czego potwierdzeniem są powstające w kooperacji z nimi i dostępne na Cookidoo kolekcje szefowskich przepisów. Ostatnio do grona naszych współpracowników dołączył szef kuchni Wojciech Korfel, który w swojej kolekcji zaprasza do poznania świata jego smaków i dzieli się wieloma trikami, jak wykorzystać urządzenie. Niech inspiracją do korzystania z kolekcji „Gotuj jak szef kuchni Wojciech Korfel” będą jego słowa: Thermomix® daje szereg możliwości stworzenia fantastycznych dodatków, które są idealnym dopełnieniem dań. Moim zamiarem podczas pracy nad kolekcja było przygotowanie chociaż kilku takich receptur, które w połączeniu z tradycyjnymi przepisami nadadzą daniom nietuzinkowe wykończenie. Oliwy smakowe z ziół i przypraw, to znakomity nośnik smaku. Możemy je wykorzystać do produkcji np. majonezów oraz emulsji smakowych, do przyrządzania dresingów. Doprawimy nimi również sosy, zupy kremy lub zamarynujemy mięsa i ryby, przy tym mając pewność, że gotujemy na bazie świeżych, sezonowych produktów. Thermomix® też świetnie nadaje się do przyrządzania zdrowych galaretek, żeli i puree z owoców, a także warzyw. Sprawia że składniki doskonale łącza się ze sobą, w stabilny sposób utrzymując stałą temperaturę, mają perfekcyjna strukturę.  

Sukces tkwi w szczegółach  

Kolekcja „Gotuj jak szef kuchni Wojciech Korfel to wyjątkowa okazja, by poznać jedną z najpilniej strzeżonych tajemnic szefów kuchni – autorskie przepisy. Jesteście pobudzeni do kulinarnych eksperymentów, a może zaskoczeni tym, jak wyglądają receptury, którymi posługują się szefowie? Z jednego z pewnością zdajecie sobie sprawę - gotowanie w restauracyjnej kuchni to zupełnie inny rodzaj przygotowywania posiłków i inne zastosowanie urządzenia Thermomix®. Szefowie chętnie inspirują się klasycznymi recepturami, ale swój styl pracy opierają o indywidualną interpretację – dzięki temu stają oryginalni i rozpoznawalni. Tarta cytrynowa już nigdy nie będzie taka sama, majonez nabierze wędzonych akcentów, a widziane okiem danie na języku może okazać się czymś zupełnie innym. Jak oni to robią? Z pewnością ani my, ani inni szefowie kuchni nie dowiedzą się tego z popularnych książek kucharskich czy Cookidoo®. To relacja z mistrzem, znajomość technik kulinarnych, poszanowanie produktów i własne eksperymenty pozawalają odnaleźć to „coś”.      

 

Wizyta w restauracji to zwykle okazja do tego, by spróbować tego, co nieznane. Restauracyjne gotowanie mocno różni się od tego, co przygotowujemy w domu, ponieważ wykorzystywane tam techniki kulinarne są dużo bardziej zaawansowane, a forma dań, ilość użytych składników bardziej złożona. Profesjonalna kuchenna to zwykle kilka, a nawet kilkanaście rąk do pracy i wiele godzin, które mogą być zaangażowane w przygotowanie czasem nawet bardzo krótkiego menu dań, w którym każde składa się z ogromnej ilości elementów 

Gotuj jak szef kuchni - Wojciech Korfel

Niepowtarzalna powtarzalność 

Powtarzalność to podstawowa zasada, jaką stawiają przed kuchnią restauracyjną jej szefowie. Wyobraźcie sobie, że jecie w restauracji danie, które niezwykle wam smakuj. Nie możecie zapomnieć tego doświadczenia i planujecie szybko wrócić, by znów je zamówić. Jakie jest wasze wrażenie, kiedy przy następnej wizycie, po zamówieniu tej pozycji z karty menu, otrzymujecie coś, co zupełnie nie przypomina potrawy z pierwszej wizyty? Z pewnością nie wrócicie więcej do tej restauracji. Profesjonalni szefowie kuchni nie mogą pozwolić sobie na to, by zawieść swoich gości - ich praca to budowanie zaufania wobec tego, co wydają ze swojej kuchni. Tę pewność i precyzję zapewnia urządzenia Thermomix®, dlatego od wielu lat pozostaje on pierwszym wyborem szefów kuchni.  

Precyzja w użytkowaniu 

Współczesna kuchnia w formacie bistro czy fine dining w dużej mierze odnosi się do francuskich wzorców. W tej kulturze kulinarnej znajdziemy ogrom wymagających technik na tradycyjne jedwabiste sosy, zupy kremy czy sprężyste puree. Właśnie w przypadku tych wymienionych, a także cukierniczych receptur na: crème pâtissière, anglaise, musy owocowe czy glazury do zdobienia deserów i wiele innych – szefowie kuchni chwalą sobie precyzję kontroli temperatury i obrotów w urządzeniu Thermomix®. To on zapewnia wspomnianym recepturom pożądaną - gładką, napowietrzoną strukturę bez groźby przypalenia. 

Codziennie na najwyższych obrotach  

Trzeba pamiętać też o tym, że urządzenia Thermomix, w odróżnieniu od domowego zastosowania, służą w restauracjach kilka godzin dziennie, często bez żadnego dnia wolnegoPomagają przygotować mise en place (to wstępna obróbka produktów, przygotowanie baz do dań, które ostateczną formę uzyskają podczas serwisu w kuchni restauracyjnej), wspierają utrzymywanie długotrwałych procesów, takich jak garowanie ciasta, fermentacja, czy mielenie bardzo twardych przypraw potrzebnych do autorskich mieszanek. Co znaczy, że wybór szefów kuchni motywowany jest również niezwykłą wytrzymałością materiałów użytych do wykonania urządzeń. Po dziś dzień odwiedzając zaprzyjaźnionych szefów spotykamy w kuchniach restauracyjnych naprawdę wiekowe sprzęty, takie jak: TM21, TM31, TM5. O tym jak setki kilogramów produktów przerabiają urządzenia Thermomix® w kuchni szefa Aleksandra Barona przeczytacie w tym wywiadzie. 

 

Wraz z szefami kuchni zaglądamy na profesjonalne zaplecze, po to, by wciąż inspirować was do zupełnie niecodziennych odkryć kulinarnych, nieoczywistych zastosowań urządzenia Thermomix® i przynieść jeszcze więcej momentów WOW – gotuj z TM6 i zostań szefem własnej kuchni!  

Umów się na prezentację urządzenia

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.