Nie ma dnia bez zupy!

Kolekcja Samar Khanafer - finalistki III edycji MasterChef

„Proste zupy” to najnowsza kolekcja przepisów na Cookidoo®, którą przygotowała dla Was Samar Khanafer, finalistka III edycji MasterChef, ekspertka kuchni bliskowschodniej, autorka bestsellerowych książek „Hummus, za’atar i granaty” oraz „Szafran, mięta i kardamon”, a także dwóch kolekcji przepisów kuchni Bliskiego Wschodu na Cookidoo®. W ubiegłym roku debiutowała jako prowadząca program telewizyjny „Polska do zjedzenia” w Food Network.

Samar opowiada nam, dlaczego warto jeść zupy i jak odkryć na nowo znane smaki dodając nietuzinkowe i oryginalne przyprawy. W jej kolekcji znajdziecie przepisy m.in. na pomidorową z ryżem, soczewicą i szpinakiem, zupę krem z ziemniaków i pieczonych jabłek, a także zupę z kiszonych ogórków z soczewicą. Gwarantujemy, że niektóre przepisy naprawdę Was urzekną i stale zagoszczą w Waszej kuchni. 

Dlaczego warto jeść zupy? Za co je lubisz?

Zupy często uważa się za takie gorsze danie, mało treściwe, którymi nikt się nie naje. To absolutna nieprawda. Ugotowanie dobrej zupy to sztuka, bo wymaga cierpliwości, znajomości technik i dobrych składników. U mnie nie ma dnia bez zupy. Uwielbiam je za różnorodność oraz łatwość przygotowania, bo wystarczy wiedzieć co z czym połączyć i zupa gotuje się właściwie sama. To doskonały posiłek, który w lato ochłodzi, zaś jesienią ogrzeje. W zupie można przemycić masę warzyw i dodatków, więc za każdym razem jest zupełnie inna. Do tego można jej ugotować dużo, łatwo się ją odgrzewa, więc to też bardzo dobre danie jednogarnkowe dla zabieganych.

Jaka powinna być idealna zupa? 

Idealna zupa powinna mieć głęboki smak. Tak, aby chciało się wylizać talerz. Uwielbiam gęste zupy, pełne warzyw. Kilka lat temu zrezygnowałam z gotowania zup na mięsie, bo nie przekładało się to na smak w ogóle, a nikt potem nie chciał jeść takiego gotowanego mięsa. Zupy czasem podaję w klasycznej formie, a czasami miksuję w urządzeniu Thermomix® na puszysty krem, przypominający konsystencją cappuccino. To niesamowite, że np. np. krem z kiszonej kapusty będzie zupełnie inaczej smakował niż klasyczna zarzutka. To pokazuje, że w kuchni każdy szczegół ma znaczenie. 

W twoich zupach używasz wielu egzotycznych przypraw. Czy zupy są popularne na Bliskim Wschodzie?

Na Bliskim Wschodzie zupy są popularne, szczególnie zupa z okry, z soczewicy i liści molokhia (molokhia to warzywo liściaste popularne w Egipcie, daleki krewny szpinaku). Bliskowschodnie zupy są gęste, treściwie i często podawane z ryżem. Przypominają bardziej gulasz niż klasyczną polską zupę jak rosół czy pomidorowa. 

Jaka jest twoja ulubiona polska zupa?

Zdecydowanie grzybowa, uwielbiam grzyby. Pamiętam jak dziadek Ryszard zabierał mnie na całodzienne wyprawy do lasu na grzyby, następnie czyściłam je z babcią, gotowaliśmy sos grzybowy, robiliśmy jajecznicę na grzybach, a także zupę. Część zebranych grzybów suszyłyśmy na Święta. Ta zupa to był cały rytuał i wiąże się z nią tyle dobrych wspomnień. 

Pokochaj zupy jesienią!

Trudno wyobrazić sobie obiad bez zupy. Rozgrzewa w chłodny dzień, dodaje energii, jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pełna warzyw i przypraw, które pomagają wzmocnić nasz układ odpornościowy. W nowej kolekcji Samar Proste zupy" zakochacie się nie tylko w łatwości przygotowania potraw, ale przede wszystkim w smaku tych rozgrzewających dań. Kolor cytrynowej zupy z jarmużem przeniesie Was na słoneczną wyspę, zupa z zielonej soczewicy i papryki dostarczy Wam witaminy C, a krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą wprawi Was w dobry i słodki nastrój. Polecamy te przepisy szczególnie w pochmurny i chłodny dzień.

Kup Thermomix®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.