Wyrabiaj na zdrowie
Sztuka wyrabiania ciasta

Aby z mąki powstał chleb potrzeba przede wszystkim czasu i umiejętności.
To, w jaki sposób traktuje się ciasto chlebowe jeszcze na wstępnym etapie przygotowań – ma duży wpływ na efekt końcowy wypieku. Właśnie od sposobu wyrabiania zależy struktura chleba. Dlatego tak ważnym jest, aby obchodzić się z ciastem umiejętnie. Kształtowanie chleba jest równie ważną czynnością. Za duża ilość wody sprawi, że jego struktura będzie porowata, za mała – spowoduje, że chleb będzie zwarty, a momentami nawet zbity.
Wyrabianie ciasta to nie sztuka, lecz odpowiednia technika.
Skutecznie może odstraszyć świadomość, że do wytworzenia chleba potrzeba siły. Dlatego warto stawiać swoje pierwsze kroki w wyrabianiu ciasta z urządzeniem Thermomix ®. Urządzenie posiada specjalny tryb wyrabiania ciasta – Interwał, który z powodzeniem zastępuje pracę rąk profesjonalnego piekarza. Przerywanym, dwukierunkowym ruchem, naśladującym ruch rąk piekarza, Thermomix ® potrafi poradzić sobie nawet z twardym chlebowym ciastem, sprawiając, że jest ono aksamitne, delikatne i wyjątkowo elastyczne. Aby uzyskać taki efekt podczas ręcznego wyrabiania ciasta należałoby poświęcić ok 2 godzin na jego wyrobienie. Samo urządzenie poświęca na to ok 5 minut! Polecamy przygotowanie własnego zakwasu i wrobienie zdrowych, domowych chlebów, dostępnych w kolekcji „Domowe pieczywo – na naturalnym zakwasie” lub skorzystanie z inspiracji dostępnych na Cookidoo ®, które zamienią kuchnię w domową piekarnię.
Przejdź do Cookidoo®