Jaglanka z bananami
Thermomix ® śniadaniowo

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®
Składniki
Sos z orzeszków ziemnych
80 g masła orzechowego
85 g syropu klonowego
20-25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Jaglanka
180 g kaszy jaglanej
300 g bananów, pokrojonych w 3 mm plastry
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1000 g mleka
4 łyżki orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych, posiekanych
PRZYGOTOWANIE
Sos z orzeszków ziemnych
1. Do naczynia miksującego włożyć masło orzechowe, dodać syrop klonowy i sok z cytryny, zmiksować 15 s/obr. 5, przelać do miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Jaglanka
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną, przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odstawić.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej banany i sok z cytryny, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać opłukaną kaszę jaglaną, gotować 15 min/95°C/obr. 1 (TM31: 15 min/90°C/obr. 1).
4. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do miseczek, udekorować plastrami banana, polać przygotowanym wcześniej sosem i posypać posiekanymi orzechami nerkowca.
5. Jaglankę z bananami i sosem z orzeszków ziemnych podawać na ciepło jako śniadanie.WSKAZÓWKA Gęstość sosu z masła orzechowego można regulować, dodając więcej syropu klonowego lub soku z cytryny czy masła orzechowego.
Jeżeli sos będzie miał grudki, w punkcie 1. należy wydłużyć czas miksowania.
Oprócz bananów można użyć także innych owoców, np. borówek.
Przepis „Masło orzechowe” znajduje się w książce podstawowej: TM5 „Kulinarne ABC” na str. 304, TM31 „Radość gotowania” na str. 194 i kolekcji „Kulinarne ABC” znajdującej się na platformie Cookidoo®.