Jagodowe frappuccino
Sezon na jagody

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®
Składniki
325 g mleka, maks. 1,5 % tłuszczu
300 g mleka, maks. 1,5 % tłuszczu, bardzo zimnego
50 g cukru
60 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
140 g jagód, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji lub 140 g jagód, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
bita śmietana, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 225 g mleka. Odważone mleko rozlać do foremek na kostki lodu, tak aby otrzymać ok. 14-16 zamrożonych kostek mleka. Foremki z mlekiem odstawić do zamrażalnika na min. 3 godz.
2. Do 2 wysokich szklanek włożyć po 4-5 kostek zamrożonego mleka, odstawić.
3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 300 g bardzo zimnego mleka, ubijać 3 min/obr. 4, następnie podgrzewać 3-5 min/80°C/obr. 3. Zdjąć motylek. Spienione mleko delikatnie przełożyć do szklanek z kostkami zamrożonego mleka, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 6 kostek zamrożonego mleka, dodać pozostałe 100 g mleka, cukier, espresso i jagody, zmiksować 20 s/obr. 8. Jagodowe espresso dodać wlewając po łyżce do szklanek ze spienionym mlekiem. Wierzch udekorować bitą śmietaną i jagodami.
5. Jagodowe frappuccino podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
WSKAZÓWKA
• Przed podaniem do frappuccino można dodać również gałkę lodów waniliowych.
• W punkcie 3. mleko jest podgrzewane, aby lepiej się spieniało.
• Przepis „Bita śmietana” znajduje się w książce podstawowej: TM5 „Kulinarne ABC” na str. 47, TM31 „Radość gotowania” na str. 35 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.