MAROKO - Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kuchni Maroka przewodni smak nadali Berberzy i Arabowie, ale znajdziemy w niej też wpływy żydowskie, a także francuskie.

Marokańscy kucharze wykorzystują składniki charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej jak oliwki, oliwa, cytrusy i świeże warzywa – bakłażany, cukinie, pomidory. Używają też wielu przypraw: cynamonu, kminu, kolendry, szafranu, sezamu. Kuchnia marokańska uchodzi za bardzo mięsną, ale znajdziemy w niej wiele duszonych i grillowanych dań warzywnych. Najsłynniejszą potrawą jest tadżin - duszone mięso z warzywami, nazwane tak od glinianego, stożkowego naczynia, w którym jest przyrządzane. Marokańczycy kochają kuskus, kiszone cytryny i ciecierzycę, z której robią swoją odmianę humusu. Zajadają się też bardzo słodkimi deserami z figami, orzechami i bakaliami.  Dzięki urządzeniu Thermomix® przeniesiemy się bez trudu do Marrakeszu lub Casablanki i poznamy te egzotyczne smaki.

Przedstawiamy przepisy, które inspirowane marokańską kuchnią - znajdziecie je na platformie Cookidoo ®:

Marokańska zupa z ciecierzycy
Arabska mieszanka przypraw
Tadżin marokański gulasz wegetariański z dyni
Marokański kuskus z warzywami
Kurczak w za’tarze z zieloną soczewicą


    Przejdź do Cookidoo®