MEKSYK - Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kukurydza, fasola i papryka to warzywa, bez których kuchnia meksykańska nie istnieje, a jej najsłynniejsze potrawy, czyli tortilla, burrito i tacos zadomowiły się w światowej kuchni na stałe.

Kuchnia Meksyku jest wyjątkowa, ponieważ łączy w sobie prekolumbijskie tradycje indiańskie (Azteków, Majów i Zapoteków) z europejskimi wpływami hiszpańskich i francuskich kolonizatorów. Tę wyjątkowość doceniło UNESCO wpisując w 2010 roku kuchnię meksykańską na Listę Światowego Dziedzictwa. Właśnie z Meksyku trafiły do Europy ziemniaki, dynie, bataty, awokado, papryczka chili i ziarno kakaowe, z którego powstaje czekolada. Cieszmy się więc różnorodnością smaków, kolorów i świętujmy meksykańską fiestę, podczas której nigdy nie brakuje pysznego jedzenia na stołach.

Przedstawiamy meksykańskie przepisy, które znajdziecie je na platformie Cookidoo ®: Viva México!

  1. Wieprzowina w tortilli po meksykańsku
  2. Pasta z fasoli
  3. Guacaomle z żurawiną  
  4. Tacos z krewetkami i ananasem
  5. Tequila orzeźwiająca

    Przejdź do Cookidoo®