Nieprzeciętnie zdrowa żywność

Czyli czym są superfoods?

Co łączy cebulę, soczewicę i jagody goji? Wszystkie charakteryzuje specyficzny smak, ale też coś więcej – to superfoods. Takie produkty poprawiają odporność organizmu, dostarczają mu energii, niezbędnych witamin i składników odżywczych, dbając tym samym o nasze dobre samopoczucie. Które z popularnych składników naszej codziennej diety to superfoods i jak je spożywać?

Większość produktów zaliczanych do grona superfoods jest nam już dobrze znana. Warzywa i owoce takie jak np.: buraki, szpinak, czosnek, żurawina czy jabłko są obecne w naszym menu od dawna. Warto jednak w codziennym jadłospisie uwzględnić bardziej egzotyczne propozycje, jak np. komosa ryżowa, nasiona chia czy wspomniane już owoce goji. Efekty takiej diety będą nie tylko widoczne, ale przede wszystkim odczuwalne.

Superbohaterowie z natury
Produkty określane mianem superfoods muszą odznaczać się szczególnymi właściwościami zdrowotnymi, które są potwierdzone naukowo. Ich spożywanie może pomóc m.in. w zapobieganiu chorobom nowotworowym, w obniżaniu ciśnienia czy zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Aby jednak móc w pełni korzystać z ich dobrodziejstw, zalecane jest spożywanie superfoods w naturalnej, możliwie najbardziej nieprzetworzonej formie, np. sałatek lub surówek. Najlepiej wybrać te wieloskładnikowe, aby zróżnicować danie pod względem smaku i dostarczanych wartości odżywczych. Łatwo przygotujemy je w wielofunkcyjnym urządzeniu Thermomix ® - wystarczy umieścić w naczyniu urządzenia wszystkie składniki i uruchomić funkcję siekania.

Płynne zdrowie

Nie dla każdego jednak produkty spożywcze w surowej postaci stanowią atrakcyjny posiłek. Dobrą alternatywą będą soki i smoothies, które z łatwością przyrządzimy także za pomocą urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix ®. Dzięki funkcji blendowania w parę minut powstanie sok np. na bazie szpinaku z dodatkiem orzechów włoskich i nasion dyni. Bardziej pożywną formą będzie kremowe smoothies na bazie brokułów z dodatkiem alg, które są niezwykle bogate w łatwo przyswajalne białko, potas, magnez, beta-karoten oraz witaminy z grupy B oraz C, D i E. Badania dowodzą, że algi, np. popularna spirulina, pomagają obniżać ciśnienie krwi i stężenie tzw. złego cholesterolu. Spirulina dostępna jest m.in. w formie sproszkowanej, dlatego dodając ją do potraw należy dobrze dostosować proporcje. Przydatna będzie wówczas funkcja ważenia dostępna w urządzeniu Thermomix ®, która pomoże odmierzyć odpowiednią ilość poszczególnych składników.

Jak najmniej ciepła
Choć superfoods wykazują najlepsze właściwości, gdy są spożywane w postaci surowej, niektóre z nich wymagają jednak obróbki cieplnej. Tak jest w przypadku komosy ryżowej nazywanej superziarnem - podobnie jak ryż gotujemy ją w wodzie. Pożywnym dodatkiem do komosy będą ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, które odgrywają ważną rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz serca. Aby zachować jak najwięcej drogocennych składników, warto wybraną rybę ugotować na parze z dodatkiem ziół. Całe danie możemy przygotować w tym samym czasie korzystając z jednego urządzenia, takiego jak Thermomix®. Jak to możliwe? Dzięki przystawce Varoma dołączonej do zestawu umożliwiającej wielopoziomowe gotowanie. W koszyczku umieszczanym w naczyniu miksującym gotujemy komosę, natomiast na przystawce parujemy rybę. W ten sposób w parę minut uzyskujemy kompletne danie, dzięki czemu oszczędzamy nie tylko czas, ale i energię oraz pieniądze


Wyszukaj przepisy z superfoods na Cookidoo ®