Ciasto z batatów

SMACZNY DZIEŃ KOBIET

Składniki

500 g wody
750 g batatów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
bułka tarta, ilość do oprószenia formy
200 g mleczka kokosowego
100 g cukru trzcinowego
4 jajka
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
½-1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
200 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 450 g batatów, następnie włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 300 g batatów, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia na 10-15 min. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Formę (Ø 24 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2.
  4. Dodać ugotowane na parze bataty, mleczko kokosowe, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, zmiksować 25-30 s/obr. 5.
  5. Dodać mąkę, wymieszać przy pomocy kopystki 15-20 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
  6. Piec 1 godz. (175°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno lekko opaść.
  7. Ciasto z batatów podawać jako deser.

WSKAZÓWKA
  • Ciasto z batatów po upieczeniu powinno lekko opaść i mieć mokrą, budyniową konsystencję.
  • Przepis na „Bułkę tartą” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 32 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®, w książce podstawowej do TM31 „Radość gotowania” na str. 29.
PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
okrągła forma do pieczenia (Ø 24 cm)
INFORMACJE DODATKOWE

Czas przygotowania: 15 min.; Czas całkowity: 1 godz. 50 min.; Stopień trudności: Średni; Porcje: 12 kawałków; Wartości odżywcze na 1 kawałek: Wartość kaloryczna 1138.8 kJ/ 272 kcal, Białko 5.2 g, Węglowodany 35.3 g, Tłuszcz 12.5 g, Cholesterol 0 mg, Błonnik 2.3 g

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®