Czekoladki z masłem orzechowym

Domowe słodkości

Nie ma chyba nic bardziej uzależniającego od legendarnych, amerykańskich czekoladek z nadzieniem z masła orzechowego - to prawdziwe comfort food. Zainspirowani oryginalnym pomysłem przygotowaliśmy w urządzeniu Themomix ® czekoladki z masłem orzechowym.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

250 g mlecznej czekolady, pokrojonej
na kawałki
50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej
na kawałki
50 g cukru
10 g cukru waniliowego, wykonanego
w TM lub 20 g cukru wanilinowego
130 g masła orzechowego
1 szczypta soli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę mleczną i czekoladę gorzką, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Roztopioną czekoladę przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
2. Przygotować 18 papilotek do pralinek. Do każdej papilotki nałożyć po 1 łyżeczce roztopionej czekolady, za pomocą pędzelka rozprowadzić czekoladę po bokach papilotki, odstawić do lodówki na co najmniej 15 min.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło orzechowe i sól, wymieszać 30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
5. Za pomocą łyżeczki nabierać niewielkie porcje masy orzechowej i umieszczać je w papilotkach posmarowanych czekoladą. Dociskać łyżeczką masę tak, aby wypełniała wnętrze czekoladek. Na wierzch każdej czekoladki nałożyć 1 łyżeczkę roztopionej wcześniej czekolady i rozprowadzić po całej powierzchni. Odstawić do lodówki na 30 min lub do momentu całkowitego stężenia czekolady.
6. Czekoladki z masłem orzechowym podawać jako deser.

WSKAZÓWKA

• Przepis na „Masło orzechowe” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 304, w książce podstawowej do TM31 „Radość gotowania” na str. 194 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.
• Przepis na „Cukier waniliowy” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 46, w książce podstawowej do TM31 „Radość gotowania” na str. 33 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.