Ketchup z cukinii

Thermomix ® & przetwory

Sprawdzony przepis na najpopularniejszy ketchup tego roku – ketchup z cukinii. Świetny do pizzy, frytek, kiełbasek i kanapek.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

2 ząbki czosnku
250 g cebuli, przekrojonej na pół
800 g cukinii, obranej, pokrojonej na kawałki
100 g cukru
80 g białego octu winnego lub 80 g octu jabłkowego
200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

PRZYGOTOWANIE

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać cebulę i cukinię, zmiksować 15 s/obr. 7.
3. Założyć motylek, gotować 15 min/100°C/obr. 3.
4. Dodać cukier i ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 15 min/100°C/obr. 3.
5. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 10-12 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej konsystencji (patrz wskazówka). Zdjąć motylek. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoiczków (patrz wskazówka), mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia - wieczka powinny zrobić się wklęsłe.
6. Ketchup z cukinii podawać jako dodatek do potraw.