Kurczak z młodymi ziemniakami i surówką z selera

Obiad & Thermomix ®

Tradycyjny obiad przygotujecie bez problemu w urządzeniu Thermomix ®. Polecamy wam przepis na kurczaka z młodymi ziemniakami i surówką z selera.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

Marynata
2 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 300 g każda)
1 ząbek czosnku
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
1 łyżeczka tymianku, suszonego
2 łyżeczki soli
¼ łyżeczki kolendry, mielonej
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1000 g wody
400 g ziemniaków, młodych (Ø 5 cm), obranych, przekrojonych na pół
20 g masła
3 gałązki koperku, świeżego, tylko liście, posiekanego
Surówka z selera
200 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
100 g jabłka, kwaśnego (np. Granny Smith), bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
75 g jogurtu naturalnego
10-15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1 łyżeczka miodu, płynnego (opcjonalnie)
25 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE

Marynata
1. Ostrym nożem naciąć co 2 cm skórę na nogach z kurczaka, tworząc kratkę. Nogi z kurczaka umieścić w misce, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać jogurt, sos sojowy, paprykę, tymianek, 1 łyżeczkę soli, kolendrę, pieprz cayenne i pieprz czarny, wymieszać 10 s/obr. 3.
4. Powstałą marynatą polać kurczaka w misce, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Umyć naczynie miksujące.
5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, nałożyć przystawkę Varoma i ułożyć w niej zamarynowane nogi z kurczaka, gotować na parze 30-35 min/Varoma/obr. 1.
6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4.
7. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, ziemniaki odsączyć i przełożyć do miski. Opłukać naczynie miksujące zimną wodą.
8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowanymi ziemniakami, odważyć do niej masło, dodać koperek, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki, odstawić.

Surówka z selera
9. Do naczynia miksującego włożyć seler i jabłko, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
10. Dodać jogurt, sok z cytryny, miód i rodzynki, wymieszać za pomocą kopystki 20 s/obr. wsteczne/obr. 3. Przełożyć do salaterki.
11. Kurczaka z młodymi ziemniakami i surówką z selera podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WSKAZÓWKA

Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, można je starannie oczyścić.
Aby sprawdzić, czy nogi z kurczaka są gotowe, należy nakłuć je widelcem w najgrubszym miejscu. Jeżeli wypływające soki są przejrzyste i bez krwi, to znaczy, że mięso nie jest surowe.
Można przygotować wersję mniej kaloryczną, wystarczy przed zamarynowaniem zdjąć skórę z nóg kurczaka.
W surówce część jogurtu można zastąpić majonezem.