Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową

KOLACJA W PEŁNI LATA

Składniki

Pulpeciki
60 g sera parmezan, pokrojonego na 2 cm kawałki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka skórki otartej z cytryny
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
480 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
1 jajko, roztrzepane
50-60 g bułki tartej
20-30 g mąki pszennej
1-2 łyżeczki kolendry, mielonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
¾-1¼ łyżeczki soli
¾-1.0 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sałatka
500 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
20-30 g oliwy z oliwek extra vergine, plus dodatkowa ilość do smażenia
10 g octu balsamicznego
½ łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE

Pulpeciki
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, skórkę z cytryny i pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać rozdrobniony parmezan, ciecierzycę, jajko, bułkę tartą, mąkę, kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, ½-1  łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać 25 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować pulpety (Ø 4 cm), odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować sałatkę.
Sałatka
4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki, oliwę, ocet balsamiczny, dodać cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałą ¼-½ łyżeczki pieprzu, wymieszać, odstawić do lodówki.
5. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć pulpety na średnim ogniu po 3-4 min z każdej strony. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
6. Pulpeciki z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z letnią sałatką pomidorową.

WSKAZÓWKA
• Przepis na „Bułkę tartą” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 32 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®, w książce podstawowej do TM31 „Radość gotowania” na str. 29.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.