Schab z orzechami i pudrem z grzybów

na Święta

Połączenie soczystego mięsa, bakalii i nieodzownych w świątecznej kuchni grzybów, tworzy danie wykwintne i eleganckie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

Farsz
120 g orzechów włoskich, łuskanych
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
120 g cebuli, przekrojonej na pół
30 g masła
25 g bułki tartej
1 jajko
1 czubata łyżka grzybów, suszonych, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
¾-1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Pieczony schab
1200 g schabu wieprzowego, w całości
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
1 łyżeczka tymianku, suszonego
1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej
5 łyżek wody
Sos
120 g wody
2 łyżki grzybów, suszonych, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
1½-2 łyżeczki mąki pszennej
¼-½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Farsz
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3. Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, dusić 4 min/120°C/obr. 1 (TM31: 4 min/Varoma/obr. 1).
5. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, bułkę tartą, jajko, puder z grzybów, sól i pieprz, wymieszać 15 s/(obr. wsteczne)/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Pieczony schab
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso. Za pomocą ostrego noża zrobić w mięsie 3 głębokie, podłużne nacięcia (na głębokość min. 5 cm). Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i szałwią. Nacięcia w mięsie wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Schab obwiązać nicią kuchenną w kilku miejscach, niezbyt ściśle, żeby farsz pozostał w nacięciach. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry. Do naczynia wlać wodę. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową.
8. Piec 15 min (200°C), następnie zmniejszyć temp. do 170°C i piec kolejne 60 min (patrz wskazówka).
9. Upieczony schab przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową, aby zachować ciepło. Zachować płyn powstały w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia.
Sos
10. Do naczynia miksującego ostrożnie wlać płyn i wodę, dodać puder z grzybów, mąkę i sól, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Sos przelać do sosjerki.
11. Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów podawać na gorąco, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i wybranej surówki.

WSKAZÓWKA
• Puder z grzybów można w łatwy sposób przygotować w urządzeniu Thermomix ®. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 50 g suszonych grzybów (np. borowików, podgrzybków), zmielić 30 s/obr. 10. Puder przesypać do szczelnego słoika lub pojemnika, wykorzystywać jako przyprawę do dań mięsnych, zup i sosów.
• Przepis „Bułka tarta” znajduje się w książce podstawowej do: TM5 „Kulinarne ABC” na str. 32, TM31 „Radość gotowania” na str. 29  i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.
• Podczas pieczenia schabu w punkcie 8., na ok. 10 min przed końcem pieczenia warto sprawdzić ilość płynu w naczyniu żaroodpornym i w razie potrzeby dodać ¼-½ szklanki wody.