CHINY - Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kulinarna podróż z Cookidoo ®

Kuchnia chińska to tak naprawdę zbiór tradycji kulinarnych wielu ludów zamieszkujących Państwo Środka.

W każdym regionie Chin skosztujemy bowiem czegoś innego. Dzięki temu każdy znajdzie tu coś dla siebie – zarówno miłośnicy ostrych smaków, jak też owoców morza lub wegetarianie. Najbardziej znana jest kuchnia pekińska, z której pochodzą chińskie bułeczki na parze, makarony ryżowe i dania mięsne, jak choćby kaczka po pekińsku. Wielbiciele ryb i owoców morza odnajdą swoje ulubione smaki w kuchni kantońskiej i szaghajskiej próbując ryżu smażonego z krewetkami, czy dań z woka. Natomiast kuchnia syczuańska słynie z wędzonych i bardzo ostrych dań. Podstawą wielu dań są ryż i makaron ryżowy, a wśród przypraw królują sos sojowy, ostrygowy i hoisin. Azjatyckie inspiracje odnajdziecie w wielu daniach, które z powodzeniem wykonacie w urządzeniu Thermomix ®.

Przedstawiamy przepisy, które inspirowane kuchnią prosto z Chin - znajdziecie je na platformie Cookidoo ®:

Azjatycki ryż w warzywami
Azjatyckie spring Rolls
Smażone pierożki wonton
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym

    Przejdź do Cookidoo®

    Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Chinach.
    Czy wiecie ile świń żyje w Chinach?

    Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.