Kuchnia Podhala według Sebastiana Krauzowicza

Nowa kolekcja z przepisami

Na platformie Cookodoo® właśnie opublikowaliśmy kolekcję  przepisów „spod samiuśkich Tatr”, czyli Kuchnię Podhala według Sebastiana Krauzowicza, jednego z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, właściciela autorskiej restauracji „Drukarnia Smaku Cristina” w Zakopanem i górala z dziada pradziada.

Z pozoru uboga regionalna kuchnia podhalańska zaskakuje bogactwem smaków i pomysłami na wykorzystanie lokalnych produktów. I choć opiera się na kilku składnikach jak ziemniaki, kapusta i nabiał (najczęściej z owczego mleka) to oferuje mnóstwo prostych i treściwych dań. Sebastian Krauzowicz wziął na swój kulinarny warsztat najbardziej znane góralskie potrawy jak hałuski, moskole oraz najpopularniejsze składniki kojarzone z Tatrami jak bryndza, oscypek, wędzony twaróg, leśne grzyby i przygotował autorską wersję przepisów podhalańskich.

Sercem jestem i zawsze byłem Góralem.  Niezależnie od tego, gdzie w danym czasie mieszkałem, zawsze silnie identyfikowałem się z kuchnią Podhala. Dlatego też, kiedy po kilku latach wróciłem w moje ukochane góry, do Zakopanego, chciałem oddać hołd kuchni tego regionu. Starałem się przemycić jednocześnie nieco nowoczesnych, a czasem może nieoczywistych akcentów. Gdy wspólnie z marką Thermomix zaczęliśmy pracować nad projektem stworzenia autorskiej kolekcji przepisów, nie miałem wątpliwości, że to najlepsza okazja do przedstawienia mojej interpretacji tradycyjnie góralskich dań. Gorąco zapraszam wszystkich użytkowników urządzenia Thermomix do poznania niezwykłej i bliskiej memu sercu kuchni Podhala! – mówi Sebastian Krauzowicz.

W kolekcji znajdziemy przepis na przepyszny bigos podhalański, w którym jednym z głównych składników są leśne grzyby. Bez wysiłku i wielogodzinnego gotowania przygotujemy go w urządzeniu Thermomix® TM6 z wykorzystaniem funkcji Wysokich Temperatur. Miłośnicy zup będą zachwyceni niezwykle prostą i sycącą zupą bryndzową albo sałaciorką – zupą na maślance, podawaną z sałatą. W kolekcji znalazły się m.in. przepisy na pierogi ze szpinakiem i bryndzą, na hałuski z aromatyczną, korzenną potrawką z jagnięciny, a także na moskole (placki z gotowanych ziemniaków) z sosem grzybowym. Nie zabrakło też deserów inspirowanych podhalańskimi smakami. Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem zaspokoi gust niejednego smakosza, a leśne owoce z grzańcem pod koglem-moglem staną się z pewnością kulinarnym przebojem.

Sebastian Krauzowicz doświadczenie zawodowe zdobywał w renomowanych cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach m.in. w Copernicus Toruń Hotel, gdzie prowadził restaurację „Sfera by Sebastian Krauzowicz”. W ubiegłym roku otworzył autorską restaurację „Drukarnia Smaku Cristina” w Zakopanem. Jest też trenerem i selekcjonerem kulinarnej kadry Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, która zdobyła m.in. srebrny i brązowy medal podczas IKA Culinary Olimpics 2016 w Erfurcie. Krauzowicz zdobył tytuł Szefa Roku 2016 przewodnika Gault & Millau, nominację do tytułu Szefa Jutra 2017 oraz Hermesa Kulinarnego. Na swoim koncie ma także sporo innych prestiżowych nagród i medali przyznanych na konkursach kulinarnych w Polsce i za granicą. W swojej restauracji w Zakopanem korzysta z urządzeń Thermomix® –  goście mogą je zobaczyć w półotwartej kuchni. Niektóre z nich ozdobione są kolorowymi naklejkami, przyklejonymi przez jego pięcioletnią córkę Zosię.
Kuchnia podhalańska wciąż się zmienia – niektórzy nawet twierdzą, że zanika. Nie trudno w to uwierzyć widząc na słynnych zakopiańskich Krupówkach same pizzerie oraz lokale oferujące jedzenie na wagę, kebaby czy hamburgery. Warto więc skorzystać z kolekcji „Kuchnia Podhala według Sebastiana Krauzowicza” i poznać tę jedną z najciekawszych regionalnych kuchni przygotowując góralskie dania bez wysiłku w urządzeniu Thermomix®.

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.