Wielkanoc według Jakuba Kuronia

Nowa kolekcja z przepisami

Na platformie z przepisami Cookidoo ® została opublikowana nowa kolekcja „Wielkanoc z Jakubem Kuroniem”. Poprosiliśmy znanego kucharza Jakuba Kuronia o przygotowanie specjalnie dla naszych klientów przepisów na tradycyjne, świąteczne potrawy do przygotowania w urządzeniu Thermomix ®.

Jakub Kuroń jest zawodowym kucharzem i szefem kuchni. Gotuje od dziecka, a zainteresowanie kuchnią wyniósł z rodzinnego domu, ponieważ jest synem Macieja Kuronia, jednego z pierwszych kucharzy, którzy prowadzili programy o gotowaniu w telewizji. Inne pyszne przepisy Jakuba Kuronia z użyciem urządzenia Thermomix ® znajdują się na stronie http://kuron.com.pl , w zakładce „Przepisy na Thermomix®”. Kolekcją nawiązujemy do popularnego ostatnio trendu kulinarnego – powrotu do tradycyjnych, rodzinnych, sprawdzonych przepisów.

Gotowanie w rodzinie Kuroniów to tradycja. Zawsze chciałeś ją kontynuować, czy miałeś inne pomysły na siebie?
Jakub Kuroń: Prawdę powiedziawszy miałem różne pomysły na siebie. Studiowałem socjologię, grałem na perkusji, zawsze interesowałem się kulturą i sztuką. Czasami, gdy mamy coś na wyciągnięcie ręki, decydujemy się na o wiele bardziej pogmatwane rozwiązania. Jednak gotowanie zawsze było obecne w moim życiu  i w końcu ta pasja wygrała z innymi. Patrząc z perspektywy czasu nie żałuje takiej decyzji.

Jakie potrawy lubisz gotować? Jaki wpływ na twoje smaki miał twój tata – Maciej Kuroń?
– Nie mam ulubionej jednej potrawy ani nawet konkretnej kuchni, wszystko jest wypadkową pory roku, nastroju, czy miejsca w którym się znajduję. W tym momencie  mam ochotę na coś prostego: kawałek śledzia z kwaśną śmietaną i gorącego ziemniaka w mundurku , najlepiej z ogniska. Oczywiście tata miał największy wpływ na mój rozwój kulinarny i lubię wracać do dań i smaków, które razem przygotowaliśmy. Wspominam pachnące marynowane przez dwadzieścia cztery godziny polędwiczki wieprzowe z grilla, wędzone pstrągi,  które razem robiliśmy na Wielkanoc, czy proste „einetopf”, gotowane na łódce na mazurskich jeziorach. Oprócz tego Tata był wspaniałym mówcą, potrafił w niezwykle ciekawy sposób opowiadać o historii kuchni danego narodu lub regionu.

Przygotowałeś na Thermomix ® przepisy na Wielkanoc. Czy to twoje rodzinne receptury?
– W większości tak. Część to moja własna kompozycja. Wielkanoc, w odróżnieniu od Bożego Narodzenia, cechuje się trochę większym luzem w doborze potraw. W rodzinie nie mamy więc jakiś żelaznych wielkanocnych pozycji. Na pewno na naszym stole musi być ćwikła i żur, na które przepisy znajdą Państwo w tej kolekcji. Reszta to wynik rodzinnej „burzy mózgów”.

Czym kierujesz się w swojej kuchni? Wolisz tradycję, czy podążasz za modnymi trendami?
– Myślę, że moją kuchnie można określić jako tradycyjną, podkręconą nowoczesnymi trendami. Lubię klasyczną kuchnię nie tylko polską, ale i francuską, czy śródziemnomorską. Staram się, aby tradycja spotkała się na talerzu z nowoczesnością. Sięgam po nowinki kulinarne, kuchnię molekularną oraz najnowocześniejsze urządzenia takie jak TM5.

Jak sprawdza się w twojej kuchni TM5?
– Przede wszystkim doceniam jego uniwersalność. Jedno urządzenie TM5 znajduje się w profesjonalnej kuchni, a drugie w domowej, obydwa eksploatujemy na sto procent. Ten w gastronomii zastępuje tak naprawdę jednego pracownika! Jest niezastąpiony do deserów, sosów i oczywiście jako potężne urządzenie miksujące. Używam go także do ciast drożdżowych i kruchych. Nie wyobrażam sobie mojej restauracji bez TM5. Z kolei w domu TM5 to asystent mojej żony Bogusi. Dzięki niemu poczuła się pewniej w kuchni. Zapisuje swoje ulubione przepisy, korzysta z ogromnej bazy Cookidoo ®. Odkąd mamy TM5 nie dzwoni do mnie co 10 minut z pytaniem co i jak zrobić [Śmiech]. Mogę śmiało powiedzieć, że takie nowoczesne urządzenie ułatwiają życie i sprawiają, że przygotowanie potraw jest krótsze i zdrowsze. My na przykład częściej zaczęliśmy jeść potrawy parowane, z powodzeniem używamy w tym celu przystawki Varoma.

Przejdź do kolekcji

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.