Wielkanoc na słodko

Kulinarne inspiracje

W powietrzu czuć już wiosnę, dni są coraz dłuższe, pojawiają się pierwsze, wiosenne kwiaty, a my zaczynamy powoli przygotowania do Wielkanocy. Święta to nie tylko czas rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania, ale także moment, w którym przygotowujemy pyszne jedzenie, pieczemy i dekorujemy. Mamy dla Was kilka propozycji na wyjątkowo słodką Wielkanoc. Wszystkie przepisy znajdziecie na platformie Cookidoo ®.



Słodkości to nieodłączny element Wielkanocy, jednak obok tradycyjnej babki i lukrowanego mazurka na świątecznym stole mogą znaleźć się też oryginalne wypieki i desery.
Pascha – apetyczny serowy deser
Nigdy nie próbowaliście tego wielkanocnego deseru? Pascha jest bardzo popularna na wschodzie Polski, a jej mleczno-bakaliowy smak skusi nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają. Na platformie Cookidoo ® znajdziecie przepis na paschę wielkanocną z dodatkiem migdałów i kandyzowanych owoców oraz na paschę z pistacjami. Samo przygotowanie paschy w urządzeniu Thermomix ® zajmie wam kilkanaście minut, ale łasuchy będą musiały uzbroić się w cierpliwość, bo pascha musi przez kilka godzin schłodzić się w lodówce. Warto jednak zaczekać, by poznać ten kremowy smak!
Folar i krówka
Tradycja rzecz święta, ale nikt nam nie zabroni stworzyć własnej, dlatego warto eksperymentować i, szukając nowych smaków, zaglądać do kuchni znajomych i sąsiadów, nawet tych dalekich. Portugalczycy z okazji Wielkanocy przygotowują apetyczny folar – ciasto drożdżowe udekorowane jajkami, nadziewane pomarańczowym dżemem. Ten oryginalny wypiek może być dekoracją świątecznego stołu. Przepis na folar znajdziecie na platformie Cookidoo ®.
Wiosna sprawia, że mamy ochotę na lekkie ciasta z dodatkiem bezy. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu na ciasto wielkanocna krówka – połączenie bezy z ciastem przekładanym masą krówkową i ozdobionym migdałami. Świeżo smakować też będzie rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami.
Babka – królowa wielkanocnego stołu
Baba drożdżowa symbolizuje wzrastanie wiary, nadziei i miłości. Bez niej nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Dlatego zapraszamy Was do zapoznania się z kolekcją „Wyjątkowe babki!”, w której zebraliśmy przepisy na najlepsze babki na świecie, do przygotowania w urządzeniu Thermomix ®. Są tu babki: majonezowa, muślinowa, limonkowa z twarogiem, pomarańczowa bezglutenowa, babka z likierem jajecznym i babka czekoladowa z varomy. Na platformie Cookidoo ® znajdziecie też przepis na urocze, wielkanocne babeczki, które z pewnością spodobają się dzieciom.
Mazurek jak u babci
Mazurek wielkanocny można kupić w każdej cukierni, ale prawdziwy nastrój świąt wielkanocnych poczujemy, kiedy sami upieczemy to tradycyjne ciasto. Nasz pomocnik w kuchni – Thermomix ® wyręczy nas w najbardziej pracochłonnym zagniataniu ciasta. Nam pozostanie najprzyjemniejsza część pracy, czyli dekorowanie świątecznego mazurka. Polecamy Wam przepis na mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami, mazurek śliwkowy i mazurek bezglutenowy z mieszanki mąki kukurydzianej i ryżowej.
Serniki – do koloru do wyboru
Na platformie Cookidoo ® macie do wyboru ponad 20 przepisów na przeróżne serniki. Obok klasycznych jak wiedeński, królewski, krakowski czy wasz ulubiony rosa są także tak oryginalne jak gianduia z orzechów laskowych, sernik bananowy, kokosowo-czekoladowy, z ricotty z jabłkami, czy tofurnik z tofu.
Proponowane przez nas ciasta będą nie tylko pyszne i dekoracyjne, ale także oddadzą kolorowy i radosny nastrój świąt Wielkiejnocy. I na pewno się udadzą, ponieważ w kuchni pomaga wam Thermomix ®.


Wielkanoc na Cookidoo®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.