Babka z kakaowym sercem z chili

Walentynki

Składniki

Kakaowe serduszka z chili
2 jajka
250 g mąki pszennej
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki chili, mielonego
1 szczypta soli
50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
90 g mleka
Jasna masa
3 jajka
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
170 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
150 g jogurtu typu greckiego
Polewa
100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
1-2 łyżeczki soku z czerwonych

PRZYGOTOWANIE

Kakaowe serduszka z chili
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do miski rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia i chili, wymieszać, odstawić.
4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3 min 30 s/obr. 3.5 (TM31: 3 min 30 s/obr. 3-4). Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
5. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3.
6. Dodać mleko, wymieszać 30 s/obr. 3, następnie mieszać kolejną 1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM, stopniowo dodawać odważoną mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i chili.
7. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać kopystką.
8. Piec 50-60 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę do studzenia na ok. 30 min. Ostudzone ciasto przełożyć na deskę do krojenia, pokroić w ok. 2 cm plastry, za pomocą foremki do wykrawania ciastek (Ø 6 cm) z każdego plastra wyciąć serce (patrz wskazówka). Wycięte serca przełożyć do innego naczynia, przykryć, aby nie wysychały, odstawić. Pozostałe ciasto zachować (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Jasna masa
9. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
10. Do miski rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
11. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, dodać proszek do pieczenia, odstawić.
12. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3 min 30 s/obr. 3.5 (TM31: 3 min 30 s/obr. 3-4). Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
13. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3.
14. Dodać jogurt, wymieszać 15 s/obr. 3, następnie mieszać kolejne 1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważoną mąkę z proszkiem do pieczenia.
15. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać kopystką. Ok. ¼ masy przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać kopystką, na środku ciasno ułożyć kakaowe serca, lekko wciskając je w masę, tak aby stykały się ze sobą, tworząc równy rząd długości formy keksowej. Pozostałą masą najpierw ostrożnie wypełnić boki formy, następnie przykryć nią serca i wyrównać kopystką.
16. Piec 50-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę do studzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Polewa
17. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
18. Dodać śmietanę i sok z buraków, podgrzewać 2 min/50°C/obr. 3. Polewą polać babkę, równomiernie rozprowadzić za pomocą pędzelka, odstawić na ok. 30 min do stężenia.
19. Babkę z kakaowym sercem z chili podawać jako deser.

WSKAZÓWKA
• Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
• Ciasto kakaowe, z którego wycinane są serca, po upieczeniu jest wyższe w środkowej części. Z plastrów ciasta ze środkowej części można wyciąć dwa serca, w zależności od wielkości foremki. Serc powinno być tyle, aby można je było ciasno ułożyć na całą długość formy keksowej.
• W punkcie 15. należy uważać, żeby nie wyłożyć zbyt wiele jasnej masy na dno formy keksowej, ponieważ może to sprawić, że po upieczeniu kakaowe serduszka będą się znajdować na różnych wysokościach.
• Pozostałości kakaowego ciasta można wykorzystać do przygotowania bajaderek albo cake pops.
• Kakaowe ciasto potrzebne do serduszek można upiec dzień wcześniej.
WARIANT
• Polewę czekoladową można zabarwić na różowo, dodając zamiast soku z buraka odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.