Bajgle z makiem i hummus z marchewki

Thermomix ® na zdrowie - śniadanie

A gdyby tak tej jesieni przenieść się kulinarnie na Manhattan i spróbować najprawdziwszych nowojorskich bajgli? Przygotowaliśmy dla Was przepis na bajgle z humusem z marchewki.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

BAJGLE:
1 jajko
100 g mleka
25 g oleju
25 g brązowego cukru
1 łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
650-700 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
250 g wody, ciepłej
1 białko, roztrzepane, do posmarowania bajgli
mak, ilość do posypania bajgli
HUMMUS:
450-500 g marchewki, przekrojonej
wzdłuż, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
20 g oliwy z oliwek
½-1 łyżeczka kminu rzymskiego,
mielonego
½-1 łyżeczka curry, mielonego
½-1 łyżeczka kurkumy, mielonej
½-1 łyżeczka czosnku, granulowanego
1½ łyżeczkę soli
¾ łyżeczki pieprzu czarnego,
mielonego
70 g pasty tahini (patrz wskazówka)
30-40 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego
70 g wody mineralnej, niegazowanej

PRZYGOTOWANIE

BAJGLE
1. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać mleko, olej, cukier, sól, drożdże, mąkę i wodę, wyrobić 3 min/Interwał (TM31: 3 min/zamknięta pokrywa/Interwał). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na ok. 40 min.
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 24 kawałki, uformować z nich kule (Ø ok. 3 cm). Z każdej kuli uformować wałek o długości ok. 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, przełożyć na blachę, zachowując ok. 5 cm odstępy. Bajgle posmarować roztrzepanym białkiem, posypać makiem.
4. Piec 20-25 min (200°C). Czynność powtórzyć dla kolejnych partii bajgli.
5. Bajgle z makiem podawać z masłem, dżemem lub wybraną pastą.HUMMUS
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej marchewki, dodać oliwę, kmin rzymski, curry, kurkumę czosnek, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać.
3. Marchewki ułożyć równomiernie na przygotowanej wcześniej blasze, piec ok. 1 godz. lub do momentu, aż będą miękkie. Odstawić na ok. 15 min do ostudzenia.
4. Do naczynia miksującego włożyć upieczone marchewki, dodać tahini, sok z cytryny, wodę, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, zmiksować 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie zmiksować 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie zmiksować 10 s/obr. 5 lub do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Hummus z marchewki podawać z pieczywem lub świeżymi warzywami.

WSKAZÓWKA
Pastę tahini można przygotować samodzielnie w urządzeniu Thermomix®. W tym celu należy uprażyć na suchej patelni 70 g sezamu. Następnie wsypać do czystego i suchego naczynia miksującego, zmielić 20 s/obr. 9.Dodać 45 g oleju, zmiksować 30 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty.

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.