Chaczapuri adżarskie

KULINARNE PODRÓŻE - GRUZJA

Składniki

100 g wody
10 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
100 g jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
125 g sera feta, pokrojonego na kawałki
125 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
2 jajka

PRZYGOTOWANIE

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić 3 min/Interwał (TM31: 3 min/Interwał ). Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę i fetę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg (Ø 20-22 cm), następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  6. Chaczapuri uformować dłońmi w łódki, następnie nałożyć do każdego chaczapuri po połowie farszu serowego.
  7. Piec 13-15 min (250°C).
  8. Chaczapuri wyjąć z piekarnika, za pomocą widelca przemieszać wnętrze, tak, aby farsz serowy połączył się z ciastem.
  9. Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika na 1-2 min (250°C), aby białko jajka lekko się ścięło.
  10. Chaczapuri adżarskie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WSKAZÓWKA
  • Brzegi chaczapuri można przed podaniem posmarować masłem.
PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
miska, ściereczka kuchenna, blacha i papier do pieczenia, wałek do ciasta
INFORMACJE DODATKOWE
Czas przygotowania: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 45 min. Stopień trudności: Średni Porcje: 2 porcje Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna 4109.4 kJ/ 981.5 kcal, Białko 50.5 g, Węglowodany 123.5 g, Tłuszcz 32.5 g, Cholesterol 0 mg, Błonnik 4 g

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.