Chłodnik wiśniowy

LATO NA TALERZU - WIŚNIE

Składniki

600 g wiśni, świeżych, bez pestek lub 600 g wiśni, mrożonych, bez pestek, uprzednio rozmrożonych
150 g wody
50-70 g cukru
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
3 goździki
500 g kefiru
ser ricotta, do dekoracji (opcjonalnie)
miód, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1. Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać wodę, cukier, cynamon i goździki, gotować 8 min/95°C/obr. 1 (TM31: 8 min/90°C/obr. 1).
2. Dodać kefir, zmiksować 30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Naczynie miksujące z chłodnikiem odstawić do ostudzenia na ok. 10 min, następnie odstawić do lodówki na 40-60  min.
3. Chłodnik wiśniowy podawać udekorowany serem ricotta i skropiony miodem.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.