Chowder z kukurydzą

Obiad jesienny

Dziś trudno znaleźć na świecie kogoś, kto nie zna kukurydzy, a jej złote ziarna wykorzystywane są w wielu kuchniach narodowych. Proponujemy Wam na jesienny obiad chowder z kukurydzą.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
250 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
80 g cebuli, przekrojonej na pół
50 g chudego boczku wędzonego, w plastrach, pokrojonego na 4-5 cm kawałki
2 ząbki czosnku
20 g masła
½ łyżeczki tymianku, suszonego
60 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
800 g wody
1 liść laurowy, suszony
1½-2 łyżeczki soli
3 kolby kukurydzy, cukrowej, świeżej
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
pieprz cayenne, mielony, do smaku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

1. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić 2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 2 s/obr. 5.
3. Dodać ziemniaki, rozdrobnić ponownie 2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, boczek i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
5. Dodać masło i tymianek, dusić 3 min/120°C/obr. 1 (TM31: 3 min/Varoma/obr. 1).
6. Dodać rozdrobnione wcześniej ziemniaki z marchewką, seler, wodę, liść laurowy i sól, gotować 10 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1. W tym czasie trzymając kolbę kukurydzy za nasadę oprzeć ją pionowo o deskę do krojenia i za pomocą ostrego noża oddzielić ziarna od kolby. W ten sam sposób oddzielić ziarna od pozostałych 2 kolb.
7. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej cukinię, ziarna kukurydzy i pieprz, gotować 15 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1. Ok. ⅔ ilości zupy przelać do wazy, odstawić.
8. Do naczynia miksującego, w którym znajduje się pozostała zupa, dodać śmietanę, zmiksować 45 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wazy, w której znajduje się odlana wcześniej zupa, całość wymieszać kopystką.
9. Chowder z kukurydzą podawać na gorąco, posypany natką pietruszki i pieprzem cayenne.


Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.