Chrupki z ciecierzycy

Postanowienia noworoczne

Składniki

1000 g wody
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej (patrz wskazówka)
440 g ciecierzycy, suszonej, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
1 liść laurowy, suszony
1 ząbek czosnku
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej lub 1 łyżka papryki wędzonej, mielonej, słodkiej
1 czubata łyżeczka czosnku, granulowanego
1 łyżeczka oregano, suszonego
1 łyżeczka tymianku, suszonego
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
20 g oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, sodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ciecierzycę, dodać liść laurowy i czosnek, gotować 45-50 min/100°C/obr. 4 lub do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, ugotowaną ciecierzycę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć. Na blacie kuchennym rozłożyć podwójną warstwę papierowych ręczników i wysypać na nią ciecierzycę. Osuszyć, przykrywając kolejną warstwą papierowych ręczników, następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać paprykę słodką, czosnek granulowany, oregano, tymianek, pozostałą 1 łyżeczkę soli, kmin rzymski, pieprz biały i pieprz cayenne, dodać oliwę, wymieszać 10 s/obr. 2.
4. Dodać ugotowaną ciecierzycę, wymieszać 20 s//obr. 2. Zdjąć motylek. Ciecierzycę przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką.
5. Piec 30 min (190°C), po 15 min przemieszać kopystką, następnie obniżyć temp. do 170°C, termoobieg, piec 10-15 min (170°C, termoobieg).
6. Chrupki z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako przekąskę.

WSKAZÓWKA
• Aby uzyskać 440 g namoczonej ciecierzycy, należy odważyć 220 g suchych ziaren, dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej i zalać je 1000 g wody, następnie po 8-12 godz. odsączyć.
• Dodatek sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy w punkcie 1. sprawia, że ziarna szybciej miękną.
WARIANT
• Zamiast 440 g suchej, uprzednio namoczonej ciecierzycy można użyć ok. 440 g ciecierzycy z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej i osuszonej. Należy wówczas pominąć punkt 1.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.