Ciasteczka dyniowo-imbirowe

Thermomix ® na Halloween

Mamy dla Was przepis na smaczne ciasteczka dyniowe w sam raz na halloweenowy wieczór.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

550 g wody
160-180 g dyni Hokkaido, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
125 g masła, pokrojonego na kawałki
100-120 g brązowego cukru
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
300-320 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu, mielonego
2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
1 łyżeczka goździków, mielonych
1 szczypta soli morskiej cukier perlisty (opcjonalnie), do obtoczenia ciasteczek

PRZYGOTOWANIE

1. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną dynię, dodać pozostałe 50 g wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 5 min/Varoma/obr. 2.
3. Dodać masło, brązowy cukier, syrop z agawy, cukier waniliowy i jajko, wymieszać 2 min/obr. 3.
4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i sól, wymieszać 40 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje ciasta, obtaczając w cukrze formować kulki (ok. Ø 2 cm) i kłaść na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy.
7. Piec ok. 12 min (180°C). Upieczone ciasteczka wyjąć i ostrożnie przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
8. Ciasteczka dyniowo-imbirowe podawać jako deser.

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.