Kawa kuloodporna

Thermomix ® trendy

Kuloodporna kawa, czyli Bulletproof coffee stała się bardzo modnym napojem wśród osób dbających o linię. To nic innego, jak kawa z solidną porcją tłuszczu, dostarczająca energii, zmniejszająca łaknienie w ciągu dnia i sprzyjająca w ten sposób odchudzaniu.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

20 g ziaren kawy (najlepiej 100% arabiki)
340 g wody
10-50 g masła lub 10-50 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
10-20 g oleju kokosowego, nierafinowanego
1 szczypta kardamonu, mielonego (opcjonalnie) lub 1 szczypta cynamonu, mielonego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna kawy, zmielić 45 s/obr. 10. Kawę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1, następnie przelać przez koszyczek wyłożony gazą do innego naczynia. Opłukać naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego wlać przefiltrowaną kawę, dodać masło, olej kokosowy i kardamon, zmiksować 20 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
4. Kuloodporną kawę przelać do szklanek lub filiżanek, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WSKAZÓWKA

Za pierwszym razem najlepiej użyć 10 g masła i 10 g oleju kokosowego i w kolejnych dniach stopniowo zwiększać ilość tłuszczu, aby przyzwyczaić do niego organizm.
Pomysł na tę kawę narodził się w Stanach Zjednoczonych i jest inspirowany tybetańską herbatą, którą pija się z masłem z mleka jaków.
Kuloodporna kawa pobudza i zmniejsza uczucie głodu.
W zależności od osobistych preferencji i posiadanego sprzętu kawę można zaparzyć także w inny sposób, np. w ekspresie czy za pomocą francuskiej prasy.
Kawę można przefiltrować również przez filtr do kawy.


Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.