Kolorowe lody na patyku

Idealne dla dzieci

Kolorowe lody na patyku, podzielone są na trzy warstwy i trzy smaki: truskawkowy, śmietankowy i kiwi. Można je przygotować w dwóch wersjach tradycyjnej z cukrem i zdrowszej z syropem z agawy.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

Warstwa czerwona (truskawkowa)
2 łyżki rodzynek, przekrojonych na pół
300 g truskawek, świeżych
50 g wody
40 g syropu z agawy lub 40 g cukru pudru

Warstwa biała (waniliowa)
150 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
150 g jogurtu typu greckiego
30 g syropu z agawy lub 30 g cukru pudru
½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Warstwa zielona (kiwi)
250 g kiwi, pokrojonego na kawałki
50 g wody
40 g syropu z agawy lub 40 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

PRZYGOTOWANIE

Warstwa czerwona (truskawkowa)
1. Do 6 plastikowych kubeczków równomiernie wsypać rodzynki, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać wodę i syrop z agawy, zmiksować 20 s/obr. 8. Masę truskawkową równomiernie rozlać do przygotowanych wcześniej kubeczków, odstawić do zamrażalnika na 1,5 godz. Umyć naczynie miksujące.

Warstwa biała (waniliowa)
3. Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy i jogurt, dodać syrop z agawy i cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 3. Masę waniliową rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się zamrożona masa truskawkowa. W środku każdego kubeczka umieścić patyczek do lodów, wbijając go na głębokość ok. 3 cm. Kubeczki odstawić do zamrażalnika na 30 min. Umyć naczynie miksujące.

Warstwa zielona (kiwi)
4. Do naczynia miksującego włożyć kiwi, dodać wodę, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować 15 s/obr. 8. Masę kiwi rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się masa truskawkowa i waniliowa, odstawić do zamrażalnika na min. 3 godz. Zamrożone lody ostrożnie wyjąć, rozcinając kubeczki nożyczkami.
5. Kolorowe lody na patyku podawać jako deser.

WSKAZÓWKA
Cukier puder można przygotować w urządzeniu Thermomix ®. Przepis znajduje się w książce podstawowej TM5 „Kulinarne ABC”, str. 34 i TM31 „Radość gotowania”, str. 33 lub w kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.

WARIANT
• Syrop z agawy można zastąpić taką samą ilością syropu klonowego.
• Rodzynki można zastąpić taką samą ilością groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej czekolady.

    Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.