Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą

Przepis autorki bloga Chillibite

Składniki

200 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
100 g chałwy, waniliowej lub czekoladowej, pokrojonej na kawałki
600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
15 g miodu (np. rzepakowego)
400-450 g miąższu pomarańczy, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka) lub 400-450 g miąższu pomarańczy, czerwonej, pokrojonego na kawałki

PRZYGOTOWANIE

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę i chałwę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać 100 g śmietany i miód, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1. Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g śmietany, ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji/obr. 3 . Zdjąć motylek.
4. Do miski z masą czekoladowo-chałwową przełożyć ⅓ ubitej śmietany, delikatnie wymieszać kopystką, następnie dodać pozostałe ⅔ ubitej śmietany i ponownie wymieszać delikatnie kopystką. Mus przełożyć do miseczek lub kieliszków (patrz wskazówka), odstawić do lodówki na min. 3 godz.
5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej miąższ pomarańczy, odstawić. Schłodzony mus udekorować kawałkami pomarańczy bezpośrednio przed podaniem (patrz wskazówka).
6. Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą podawać jako deser.

WSKAZÓWKA

• Miseczki lub kieliszki można ozdobić cukrem. W tym celu należy brzegi zanurzyć w soku z pomarańczy lub wodzie, następnie w brązowym cukrze.
• Filetowanie pomarańczy to technika krojenia, która pozwala uzyskać soczyste cząstki pomarańczy, bez białych, gorzkawych błonek i skórki. Filetowanie pomarańczy należy rozpocząć od ścięcia na prosto góry i dołu owocu, nie naruszając przy tym miąższu. Następnie długimi ruchami noża należy ściąć skórkę po bokach. Ostatnim krokiem jest wykrojenie poszczególnych cząstek owocu. W tym celu należy umieścić nóż tuż przy wybranej białej błonce i wkroić się aż do środka pomarańczy. Następnie to samo należy zrobić  przy drugiej błonce. W efekcie wykrojona zostanie cząstka pomarańczy bez żadnych błonek. Błonki powinny pozostać przytwierdzone do środka owocu.
• Mus należy udekorować kawałkami pomarańczy bezpośrednio przed podaniem, ponieważ owoce mogą puścić sok i rozwodnić mus. Deser można udekorować z wyprzedzeniem. W tym celu należy do naczynia miksującego wlać 50 g soku pomarańczowego lub wody i 5 g żelatyny, odstawić na 5 min, podgrzewać 1 min/75°C/obr. 1, następnie dodać kawałki z pomarańczy i wymieszać 10 s//obr. 1. Tak przygotowanymi kawałkami pomarańczy należy udekorować mus przed wstawieniem do lodówki w punkcie 4.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.