Orzechowe gryczotto z tymiankiem

Jesienny obiad

W sklepach pojawiły się już tegoroczne orzechy włoskie i choć, by dostać się do ich wnętrza potrzeba dobrego dziadka do orzechów i silnej ręki, nie zniechęcajcie się! Mamy bowiem dla was przepis na gryczotto z orzechami włoskimi, który wynagrodzi trudy łupania orzechowych skorupek!

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

300 g kaszy gryczanej, niepalonej
650 g wody
20 g oliwy z oliwek
5 g koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
80 g orzechów włoskich, łuskanych
20 g orzechów laskowych
5 g tymianku, świeżego
40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
2 ząbki czosnku
40 g cebuli
30 g masła
½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, oliwę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać, odstawić.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie i orzechy laskowe, rozdrobnić 1 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć tymianek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
5. Dodać parmezan, rozdrobnić 7 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7. Dodać masło, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. 1.
8. Dodać opłukaną kaszę i sól, dokładnie przemieszać kopystką, dusić 2 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1 (TM31: 2 min/Varoma/obr. wsteczne/obr. 1).
9. Dodać przygotowany wcześniej bulion, dokładnie przemieszać kopystką, gotować 10 min/100°C/obr. wsteczne/obr.1.
10. Dodać rozdrobnione orzechy, dokładnie przemieszać kopystką, gotować 8 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 2.
11. Dodać parmezan rozdrobniony z tymiankiem, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 2. Jeżeli gryczotto jest jeszcze lekko twarde, należy pozostawić je w naczyniu miksującym na ok. 15 min przed podaniem.
12. Orzechowe gryczotto z tymiankiem podawać na ciepło jako danie główne.

WSKAZÓWKA

• Zamiast koncentratu bulionu warzywnego można użyć pokruszonej kostki bulionu warzywnego.



Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.