Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami

zimowe szaleństwo

Składniki

Ciasto
30 g oliwy z oliwek extra vergine, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
220 g wody, o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Sos beszamelowy
20 g masła
20 g mąki pszennej
200 g mleka
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Pizza bianca
100 g cukinii, pokrojonej w 1-2 mm plastry
100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
40 g sera parmezan, pokrojonego w cienkie płaty (patrz wskazówka)
mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
4 plastry szynki długodojrzewającej, np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
pieprz czarny, świeżo mielony, ilość do smaku (opcjonalnie)
rukola, ilość do podania

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
1. Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oliwy, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 2.
3. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/Interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
Sos beszamelowy
4. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/100°C/obr. 1.
5. Dodać mąkę, dusić 2 min/120°C/obr. 1 (TM31: 2 min/Varoma/obr. 1).
6. Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać 6 min/90°C/obr. 4.
Pizza bianca
7. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej pomidorki, odstawić.
10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej parmezan, odstawić.
11. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część pozostawić w misce, drugą rozwałkować na oprószonym mąką blacie w okrąg (Ø ok. 30 cm). Przełożyć na przygotowaną blachę.
12. Na pizzy rozsmarować połowę sosu beszamelowego, rozłożyć połowę szynki i odważone wcześniej dodatki: połowę cukinii i połowę pomidorków.
13. Piec 12-15 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika. Pizzę przełożyć na talerz, oprószyć pieprzem, pokroić na kawałki. Czynność powtórzyć dla pozostałej części ciasta (patrz wskazówka).
14. Pizzę bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną płatkami parmezanu i rukolą.

WSKAZÓWKA
• Podczas pieczenia pierwszej pizzy można przygotować drugą, postępując wg instrukcji podanej w punktach 11 i 12.
• Cienkie płatki z parmezanu łatwo uzyskać za pomocą obieraczki do warzyw.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.