Pizza na spodzie z kalafiora

Thermomix ® na zdrowie

Takiej pizzy jeszcze nie jedliście! Jest zdrowa i pyszna. Cała jej tajemnica tkwi w spodzie, który przygotujemy z kalafiora.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
800 g różyczek kalafiora
500 g wody
oliwa z oliwek, do natłuszczenia papieru do pieczenia
2 jajka
20 g otrębów pszennych lub 20 g otrębów owsianych
10 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
1 płaska łyżeczka bazylii, suszonej
1 płaska łyżeczka oregano, suszonego
2-3 łyżki sosu pomidorowego, wykonanego w TM lub 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, typu passata, z ziołami
8-10 plastrów sera mozzarella
8-10 liści szpinaku, świeżych

PRZYGOTOWANIE

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 400 g kalafiora, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory pozostają zakryte, odstawić.
  3. Do naczynia miksujące włożyć pozostałe 400 g kalafiora, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Przełożyć na wkład Varomy, upewniając się, że nie wszystkie otwory pozostają zakryte, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 15-20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze rozdrobnionego kalafiora przełożyć do miski wyłożonej podwójną warstwą gazy, odstawić do ostudzenia na 60 min. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy, odstawić. W tym czasie przez gazę dokładnie odcisnąć kalafior z wody.
  6. Do naczynia miksującego włożyć odciśnięty kalafior, dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, jajka, otręby, skrobię, sól, pieprz, bazylię i oregano, wymieszać przy pomocy kopystki 15 s/obr. 3.5. Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia, uformować kształt koła (grubość 2-3 mm, Ø 30 cm).
  7. Piec 40 min (180°C), następnie wyjąć z piekarnika. Wstępnie podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć mozzarellę i szpinak, piec kolejne 8-10 min (180°C). Za pomocą długiego, ostrego noża delikatnie oddzielić pizzę od papieru do pieczenia.
  8. Pizzę na spodzie z kalafiora podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WSKAZÓWKA

Przepis „Sos pomidorowy" znajduje się w książce podstawowej: TM5 „Kulinarne ABC” na str. 262, TM31 „Radość gotowania” na str. 9 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.