Pizzowe ślimaczki

Wytrawna przekąska

Polecamy pizzowe ślimaczki - idealna wytrawna przekąska.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

Ciasto
120 g wody
10 g świeżych drożdży, pokruszonych
220 g mąki pszennej
15 g oliwy z oliwek
¼-½ łyżeczki soli
oliwa z oliwek, do natłuszczenia miski

Nadzienie
150 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
500 g wody
250 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 3 cm kawałki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
80 g cebuli, przekrojonej na pół
1-2 ząbki czosnku
80 g sosu barbecue
mąka pszenna, do oprószenia blatu
   

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.
2. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/(Interwał). Przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

Nadzienie
3. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
6. Dodać ugotowanego na parze kurczaka, rozdrobnić 5 s/(obr.wstecz.)/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7. Dodać rozdrobniony wcześniej ser i sos barbecue, wymieszać 15 s/(obr.wstecz.)/obr. 3.
8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
9. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt ok. 30 x 25 cm (grubość 5 mm). Na powierzchni ciasta rozsmarować równomiernie nadzienie z kurczaka, zostawiając ok. 2 cm wolnej krawędzi wzdłuż jednego z dłuższych boków. Całość zwinąć w rulon w kierunku brzegu bez nadzienia, następnie pokroić na kawałki o grubości 1,5-2 cm. Powstałe ślimaczki ułożyć poziomo na przygotowanej wcześniej blasze, delikatnie docisnąć dłonią. Blachę przykryć czystą ściereczką kuchenną, ślimaczki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
10. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
11. Piec ok. 15 min (200°C).
12. Pizzowe ślimaczki z kurczakiem BBQ podawać na ciepło jako przekąskę.


Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.