Słodki przekładaniec

Doskonały deser bez pieczenia

Polecamy pyszny słodki przekładaniec - spełnienie marzeń każdego łasucha.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

150 g cukru
4 batoniki z masłem orzechowym w czekoladzie, typu KitKat®, pokrojone na 3 cm kawałki (ok. 160 g)
300 g ciastek Oreo®
100 g masła, pokrojonego na kawałki
500 g śmietany, 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
250 g serka kremowego, śmietankowego, pokrojonego na kawałki
200 g masła orzechowego, o temp. pokojowej
500 g mleka
60 g budyniu czekoladowego w proszku, bez cukru
100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao), pokrojonej na kawałki

PRZYGOTOWANIE

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć batoniki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć ciastka Oreo®, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć 50 g masła, roztopić 4 min/70°C/obr. 1. Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka Oreo®, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (18 x 28 cm), kopystką rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 120 g śmietany, ubijać bez założonej miarki obr. 3 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
6. Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy i masło orzechowe, dodać 100 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, wymieszać 10 s/obr. 4, przemieszać kopystką, wymieszać kolejne 10 s/obr. 4.
7. Założyć motylek. Dodać ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać 10 s/obr. 3. Zdjąć motylek.
8. Dodać ½ rozdrobnionych batoników, delikatnie wymieszać kopystką. Powstałą masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód z ciastek, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię, odstawić do lodówki.
9. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń i pozostałe 50 g cukru pudru, gotować 6 min 30 s/100°C/obr. 2.5.
10. Dodać czekoladę i pozostałe 50 g masła, ubijać 30 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Masę pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 30 min, następnie wymieszać kopystką i przelać na przygotowaną wcześniej masę z serka i masła orzechowego. Kopystką wyrównać powierzchnię, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
11. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 380 g śmietany, ubijać bez założonej miarki obr. 3 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię kopystką i posypać pozostałymi rozdrobnionymi batonikami.
12. Przekładaniec podawać schłodzony.



Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.