Śmietankowiec

Smak znany z dzieciństwa

Ciasto ze śmietanki z zatopionymi w niej kolorowymi galaretkami, przypominającymi drogocenne kamienie, obudzi wspomnienia z dzieciństwa. Śmietankowiec przez lata królował na imieninowych stołach, był też atrakcją dziecięcych przyjęć urodzinowych.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

25 g galaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej
100 g wody
25 g galaretki pomarańczowej, w proszku, słodzonej
100 g wody
25 g galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej
100 g wody
25 g galaretki agrestowej, w proszku, słodzonej
100 g wody
120 g mleka
80-100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
20 g żelatyny w proszku
600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Do naczynia miksującego wsypać galaretkę cytrynową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
  2. Do naczynia miksującego wsypać galaretkę pomarańczową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
  3. Do naczynia miksującego wsypać galaretkę truskawkową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
  4. Do naczynia miksującego wsypać galaretkę agrestową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. Ostudzone galaretki odstawić do lodówki na 2 godz., aby stężały. Umyć naczynie miksujące. Stężałe galaretki pokroić w ok. 1 cm kostkę, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i żelatynę, podgrzewać 3 min 30 s/90°C/obr. 3. Przelać do miseczki, odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Puste naczynie miksujące odstawić do lodówki na 10 min, następnie ponownie umieścić je w obudowie.
  6. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki, do uzyskania lekko zgęstniałej konsystencji/obr. 3. Dwie czubate łyżki ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać do połączenia składników.
  7. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 2.5. Zdjąć motylek. 2-3 łyżki pokrojonych wcześniej galaretek odłożyć do dekoracji, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego dodać pozostałą ilość pokrojonych galaretek, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do tortownicy (Ø 18 cm). Odstawić do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować odłożoną galaretką.
  9. Śmietankowiec z galaretką podawać jako deser.

WSKAZÓWKA

W punkcie 3. nie ma konieczności ubijania śmietany do bardzo sztywnej konsystencji, ponieważ w punkcie 7. należy dodać do niej żelatynę. Zbyt sztywne ubicie śmietany zwiększa ryzyko powstania grudek.
Galaretki, z zachowaniem proporcji, można przygotować w tradycyjny sposób.


Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.