Zupa migdałowa

na Wigilię

Spróbujcie naszego przepisu na zupę migdałową, serwowaną w wielu polskich domach na zakończenie wieczerzy. Słodka, pachnąca cynamonem, jest idealnym deserem, do którego zasiądziecie, gdy tylko odpakujecie prezenty.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki

30 g migdałów, w płatkach
40-60 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
150 g migdałów, blanszowanych
50 g rodzynek
50 g żurawiny, suszonej
20 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
120 g ryżu
1500 g mleka
1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały w płatkach, następnie uprażyć je na suchej, rozgrzanej patelni, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać migdały, zmielić 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ryż, mleko i sól, gotować 22-24 min/95°C/obr. wsteczne/obr. 1 (TM31: 22-24 min/90°C/obr. wsteczne/obr. 1). Zupę przelać do wazy i udekorować uprażonymi wcześniej migdałami w płatkach.
4. Wigilijną zupę migdałową podawać na ciepło.


WSKAZÓWKA
Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się w książce podstawowej do: TM5 „Kulinarne ABC” na str. 46, TM31 „Radość gotowania” na str. 33 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo ®.

Od ponad 130 lat oferujemy nowoczesne, innowacyjne  i niezwykle trwałe produkty, z których skorzystały już miliony rodzin.